تلویزیون نور در برنامه آخر خط خود میزبان «سیدناصر موسوی» کارشناس مسائل سیاسی افغانستان بود و در این برنامه چگونگی گفتوگوهای صلح با شرایط تازه طالبان را بررسی نمودند.
چگونگی گفتوگوهای صلح با شرایط تازه طالبان
26 دی 1395 ساعت 10:45
تلویزیون نور در برنامه آخر خط خود میزبان «سیدناصر موسوی» کارشناس مسائل سیاسی افغانستان بود و در این برنامه چگونگی گفتوگوهای صلح با شرایط تازه طالبان را بررسی نمودند.
تلویزیون نور در برنامه آخر خط خود میزبان سیدناصر موسوی کارشناس مسائل سیاسی افغانستان بود که چگونگی گفتوگوهای صلح با شرایط تازه طالبان بررسی نمودند.
موسوی در ابتدا ضمن استقبال از ادامه روند مذاکرات بین طالبان و دولت وحدت ملی اظهار داشت: برگزیده شدن ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا، سخنان اوباما در مورد این که آمریکا نمی تواند طالبان و تروریست را در افغانستان شکست دهد، سخنان فرمانده نیروهای قاطع و تحولات منطقه اثرات زیادی را بر تصمیمات طرفین مذاکره گذاشته است.
وی ادامه داد: در اکثر مذاکراتی که برگزار شده است نماینده قدرت های دنیا حضور داشته اند و هر چقدر قدرت ها به هم نزدیک شوند نتیجه مذاکرات برای افغانستان بهتر است.
این کارشناس مسائل سیاسی با انتقاد از عملکرد چند ساله آمریکا در افغانستان گفت: بعد از این که آمریکا به افغانستان آمد، در سال 2003 به عراق حمله کرد و این امر باعث شد افغانستان از دید دنیا و آمریکا به فراموشی سپرده شود و از سوی دیگر موضوعات افغانستان برای مدتی کم اهمیت بماند، هر چند در این سال ها که آمریکا در افغانستان حضور داشت نتوانست نخبگان داخل و خارج افغانستان را با یکدیگر هماهنگ کند.
وی با اشاره به هژمونی آمریکا و رابطه طالبان و پاکستان با روسیه تصریح کرد: روسیه و آمریکا این قدرت را دارند تا هر کدام در راستای سیاست های خود طالبان و پاکستان را در روند مذاکرات صلح افغانستان همراه خود کنند.
این استاد دانشگاه ادامه داد: آمریکا می تواند با راهکارهای مخصوص به سیاست خود اسلام آباد را در حوزه های مختلف کنترل کند.
موسوی خاطرنشان کرد: یکی از وظایف مهمی که باید دولت در این رابطه انجام دهد، این است که سیاست هایی را باید اتخاذ کند تا از هرگونه احساسات به دور باشد و فقط با توجه به منافع ملی سیاست گذاری کند.
متن کامل:
مجری: منطق طالبان برای مذاکره چیست؟
موسوی: موضوعاتی چون انتخاب ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا، تحولات منطقه، سخنان اوباما در مورد ناتوانی آمریکا در ریشه کن کردن تروریست در افغانستان، سخنان فرمانده نیروهای قاطع در افغانستان همگی باعث شده است تا طالبان به روند صلح گرایش نشان دهند. شاید اصلا آمریکا میخواهد با طالبان از این طریق وارد مذاکره شود ولی بخش بزرگ این موضوع به دولت افغانستان بر میگردد که باید با تمام توان وارد این موضوع شود. یکی از نکته هایی که خیلی مهم است مذاکره آمریکا با طالبان است. آمریکا در هر زمانی که بخواهد با طالبان مذاکره کند حتما افغانستان را در جریان قرار می دهد ولو این که به ضرر منافع ملی آمریکا باشد. نباد فراموش کرد که طالبان در پی کسب قدرت هستند.
مجری: آیا آمریکا به خواسته های طالبان در زمان مذاکره عمل می کند؟
موسوی: در این قسمت باید بگویم آمریکا اشتباهات زیادی کرد و مورد اول این بود که در سال 2003 به عراق حمله کرد و این مورد باعث شد تا همه توجهات به عراق متمرکز شود. لذا افغانستان به فراموشی سپرده شد. مورد بعدی این است که آمریکا به درستی نتوانسته است پاکستان این منبع و لانه تروریست بین الملل را تحت فشار قرار دهد. این نکته را اکثر کارشناسان آمریکایی اعلام می کنند. دخالت هایی که آمریکا در افغانستان داشت و نمونه آن شکنجهی مردم در زندان های افغانستان بود؛ باعث شد تا مردم به سمت طالبان گرایش پیدا کنند. آمریکا نتوانست نخبگان داخل و خارج افغانستانی را با یکدیگر هماهنگ کند.
مجری: آیا ترامپ سیاست اوباما را در مورد افغانستان اجرا می کند؟
موسوی: رهبران آمریکا باید جنگ افغانستان را بگونه ای تمام کنند تا ویتنام دیگری برای آمریکا درست نشود. هیچ کس نمی داند سیاست ترامپ در مورد افغانستان چیست. ترامپ بر این عقیده است که آمریکا باید به سمتی برود تا هزینه برای خود ایجاد نکند لذا ما می گوییم که دیگر سربازان آمریکایی اضافه نشوند. پاکستان موضوع بعدی است که آمریکا باید به گونه ای با او ارتباط داشته باشد تا منفعت لازم به سمت افغانستان برود. در این مدت افغانستان به همه ثابت کرده که پاکستان منبع شر برای افغانستان است. اگر آمریکا بخواهد با طالبان وارد مذاکره شود بلافاصله این روند را در پیش می گیرد.
مجری: مذاکره بین آمریکا و طالبان تا چه اندازه برای آمریکایی ها مفید است؟
موسوی: اگر آمریکا زمینه مذاکره را برای افغانستان فراهم کند و دیگر گروه ها با دولت صلح کنند، وزنه به سمت دولت افغانستان برمی گردد. این جا باید بگویم وقتی دیگر کشورها از طالبان حمایت می کنند کار را برای افغانستان با مشکل مواجه میکند. در این بین اگر آمریکایی ها و روس ها به هم نزدیک شوند وضعیت افغانستان در منطقه و دنیا عالی می شود. لذا ترامپ برای این که با روس ها وارد مذاکره شود، استقبال کرده است. اگر افغانستان ثبات را تجربه کند بقیه کشورها از این مورد سود زیادی را به دست می آورند. اگر آمریکایی ها و روس ها در زمان ترامپ رابطه خوب پیدا کنند این به ضرر طالبان است چون باید طالبان وارد مذاکره شوند و اگر رابطه خوبی بین آنها نباشد این برای افغانستان خیلی سود دارد. اگر طالبان به روند صلح بیایند برای طرفین مذاکره سود زیادی دارد.
مجری: آیا طالبان با روس ها همکاری می کنند؟
موسوی: آمریکایی ها باید به گونه ای عمل می کنند که پاکستان را به چالش بکشند تا از این طریق قدرت پاکستان در برابر افغانستان کاهش یابد. اگر طالبان می خواهند قدرت داشته باشد باید مانند گذشته با آنها رفتار شود. گروه های تروریستی که در افغانستان هستند با یکدیگر فرق می کنند. هر گروه تروریستی که به منافع آمریکا حمله نکند دشمن آمریکا نیست. در بین گروه های تروریستی می شود با طالبان مذاکره کرد ولی داعش و القاعده را نمی توان در این زمره قرار داد.
مجری: آیا می توان با طالبان وارد مذاکره صلح شد؟
موسوی: با این گونه مذاکرات چیزی جز ادامه جنگ نصیب ما نمی شود. طالبان باید دولت وحدت ملی را به رسمیت کامل بشناسد. دنیا باید به پاکستان بفهماند که حمایت از طالبان سبب ناامنی و منزوی تر شدن پاکستان می شود. دولت باید راه های همه جانبه مذاکره را برای طالبان باز کند. در نهایت دولت باید نتیجه جنگ و علت را برای همه روشن کند تا همه متوجه شوند راهی که رفته اند اشتباه بوده است. در این گونه موضوعات نمی توان با احساسات سخن گفت.
کد مطلب: 5