سرانجام ژنرال عاصم منیر رئیس سابق سازمان اطلاعات، سرویس اطلاعات ارتش پاکستان (ISI) و پیش از آن رئیس اطلاعات نظامی این کشور (MI) توسط نخست وزیر به عنوان فرمانده جدید کل ارتش پاکستان انتخاب شد. در پاکستان از سابقه حکومت نظامی برخوردار است، فرمانده ارتش به دلیل نفوذ در سیاستهای داخلی و خارجی پاکستان، به عنوان رهبر واقعی این کشور تلقی میشود و همواره طرف صحبت اکثر قدرتهای خارجی است.
اكنون که عاصم منیر سکان فرماندهی ارتش را در دست گرفته، با پنج موضوع اساسی مواجه است که بر سیاست داخلی و خارجی پاکستان تأثیرات مهمی خواهند داشت. این پنج موضوع عبارتند از عمران خان، رقابت آمریکا با چین، پرونده هند، تسلیحات هستهای و مسئله افغانستان.
مطالعات شرق/
سرانجام شهباز شریف، نخست وزیر پاكستان، عاصم منیر را به عنوان فرمانده جدید کل ارتش اين کشور منصوب کرد و بدين ترتيب ژنرال منیر پس از اتمام دوره شش ساله فرماندهي قمر باجوا، اين پست را برعهده گرفت. منیر رئیس سابق سازمان اطلاعات، سرویس اطلاعات ارتش پاکستان (ISI) و قبل از آن رئیس اطلاعات نظامی این کشور (MI) بوده است. در پاکستان كه به سلاح هستهای مجهز بوده و پنجمین ارتش بزرگ جهان را در اختیار دارد و از سابقه حکومت نظامی برخوردار است، فرمانده ارتش هميشه به دنبال به دست گرفتن قدرت بوده و حتی گاهی به دلیل نفوذ در سیاستهای داخلی و خارجی پاکستان، به عنوان رهبر واقعی تلقی میشود.
فرمانده ارتش همچنین طرف صحبت اکثر قدرتهای خارجی از جمله ایالاتمتحده است. بنابراین، اگر چه سیاستها و اقدامهای منير از طريق تشکیلات نظامی شکل میگیرد، اما وي اکنون قدرتمندترین فرد در اين کشور محسوب میشود.
اكنون که منیر سکان فرماندهی ارتش را به دست گرفته، با پنج موضوع اساسی مواجه است که تأثیرات مهمی بر سیاست داخلی و سیاست خارجی پاکستان و همچنین منافع امنیت ملی ایالاتمتحده دارند.
1- سياست داخلی
منیر در بحبوحه آشفتگی سیاسی و اقتصادی پاکستان، مسئولیت فرماندهي ارتش را بر عهده گرفته است. عمران خان نخست وزیر سابق پاکستان، ارتش را به تبانی با دولت ایالاتمتحده در برکناری خود از قدرت در بهار گذشته متهم کرده است. عمران خان همچنان در پاکستان از محبوبیت زیادی برخوردار بوده و برای انتخابات عمومی زودهنگام تبلیغ میکند. انتصاب منیر نيز در بحبوحه کشمکشها و جنجالهای سیاسی بین ائتلاف حاکم (تحت رهبري حزب مسلم ليگ پاكستان PML-N)، عمران خان و باجوا فرمانده سابق ارتش، صورت گرفته است.
پیش از این، عمران خان به دنبال آن بود كه بر انتصاب فرمانده جديد ارتش تأثیر گذارد و ظاهرا از یک فرمانده قبلي حمایت ميكرد تا قدرت را دوباره به دست آورد. بيشتر ادعا شده بود که عمران خان از فیض حمید، یکی دیگر از رؤسای سابق سازمان اطلاعات ارتش حمايت كرده و تلاش ميكرد از ارتقاء فرمانده منیر که در سال 2019 از سمت رياست اطلاعات ارتش برکنار شده بود، جلوگیری کند.
چند روز پس از اعلام فرماندهی جدید ارتش، عمران خان اولین تجمع عمومی را پس از سوء قصد علیه او در اوایل ماه جاری برگزار کرد. سخنرانی عمومی عمران خان در شهر راولپندی که مقر فرماندهی ارتش پاکستان هم در آنجا است برگزار شد و راهپیمایی طولانی عمران خان در سراسر کشور خاتمه یافت. وي اعلام کرد که اعضای حزب او از مجالس قانونگذاری ايالتي استعفا خواهند داد. به نظر میرسد اين اقدام تلاشی برای وادار کردن دولت فعلی و شاید رئیس جدید ارتش برای برگزاری انتخابات زود هنگام باشد. عمران خان درحوزههای اصلی انتخاباتي محبوب بوده و به نظر میرسد که روي حمایت مردم از برنامه سیاسی ضدفساد و ضدآمریکایی او براي پیروزی در انتخابات بعدی حساب كرده است.
طی چند ماه گذشته، باجوا و نوید انجم، رئیس اطلاعات ارتش که هر دو قبل از جريان سرنگونی عمران خان توسط اپوزیسیون در پشت پرده از دولت عمران خان حمایت کردند با اعتراضهای عمومی عمران خان كه خواستار برگزاری انتخابات زودهنگام بوده است، مخالفت کردند. با این حال، انتصاب فرمانده جدید ارتش، علیرغم اینکه وی انتخاب عمران خان نیست، ممکن است فرصت کوچکی را برای عمران خان فراهم آورد تا حداقل بتواند با تشکیلات نظامی سازش كند. هر چند بعید است که منیر مسیر خود را تغییر داده و به خواستههای عمران خان تن دهد.
عمران خان و منیر زمانی با هم درگير شدند که عمران خان، منير را از رياست اطلاعات ارتش برکنار و تلاش کرد مانع ارتقاء منیر شود. شاید به همین دلیل است كه حزب حاكم، منير را به فرماندهي كل ارتش منصوب کرد تا امیدوار باشد که در صورت افزايش تحركات عمران خان برای تضمین یک انتخابات زودهنگام و امن، تنفر منير از عمران خان از آنها محافظت کند.
اگر منیر بتواند در برابر تاکتیکهای فشار عمران خان مقاومت کند، شايد بتواند بحران سیاسی را کاهش دهد. نکته اول این است که منیر حداقل الان در معرض انواع اتهامهای سیاسی از جمله اتهام خائن بودن که عمران خان به باجوا وارد دانسته، قرار ندارد. دوم اینکه وي ممکن است از طیف گسترده اختیارات فرمانده كل ارتش استفاده کند تا به بررسی چالشهای داخلی كه ارتش براي دستيابي به انسجام با آن روبرو است، بپردازد. در نهایت، از آنجا كه سیاستمداران و احزاب همسو با عمران خان شناخت كاملي از وي، منیر، تفاوت اين دو و جایگاه ارتش در سیاست داخلی دارند، ممكن است شاهد صفبندی مجدد بسیاری از اين احزاب در كنار عمران خان باشيم.
در نهایت، اقدام منیر در خصوص سیاست داخلی، موضع و جايگاه ارتش در انتخابات سراسري بعدی که برای اواخر سال 2023 برنامهریزی شده را نشان ميدهد و نشانگر این خواهد بود كه آيا منیر در برابر عمران خان خواهد ايستاد، بیطرف ميماند یا مانند سال 2018 كه ارتش از وي در انتخابات حمایت كرد، از عمران خان حمايت ميكند. رابطه دولت غيرنظامي با رهبري نظامی در دوره شش ساله تصدی باجوا دچار خدشه شده و منیر ممکن است براي محافظت از ارتش در برابر انتقادها و بازگرداندن وجهه و اعتبار عمومی ارتش، رویکرد "بیطرفی" را در پيش بگيرد.
2- رقابت استراتژیک ایالاتمتحده و چین
پس از خروج ایالاتمتحده از افغانستان و تغییر تمرکز استراتژیك آمریکا از اين منطقه به هند و اقیانوس آرام به منظور مقابله با چین، پاکستان خود را در یک دوراهي سیاسي میيابد. پيشروي در رقابت استراتژیک فزاینده بین دو قدرت بزرگ، مهمترین وظیفه منیر در راستاي حفظ امنیت ملی اين كشور خواهد بود.
پاکستان شراکت نظامی و اقتصادی قوی با چین دارد، اما ارتش پاکستان (و دیگر نخبگان) به دنبال عاديسازي روابط اين كشور با ایالاتمتحده هستند و برخی بر اين باور هستند که برای برقراري موازنه در روابط پاکستان با پکن به رابطه با ايالات متحده نیاز دارند. روابط ایالاتمتحده و پاکستان در سالهای گذشته به دلیل حمایت پاکستان از طالبان و همسویی فزاینده آن با چین روبه وخامت گذاشته است.
اگر چه باجوا به حمایت پاکستان از طالبان متعهد ماند که منجر به قطع کمکهای امنیتی و اقتصادي ایالاتمتحده در دولت ترامپ شد اما به درخواستهای ایالاتمتحده برای متقاعد کردن طالبان به پذیرش یک راه حل سیاسی و شرکت در مذاکرات پاسخ مثبت داد. در همان زمان، اگر چه باجوا از اقدامهای استثمارگرایانه چین به عنوان بخشی از پروژههای طرح کمربند و جاده در پاکستان انتقاد کرد، اما روابط نظامی چین و پاکستان گسترش یافت. وي در مورد جنگ روسیه در اوکراین با عمران خان اختلافنظر داشت و به شكل غيرعلني از حضور عمران خان در مسکو در آستانه تهاجم روسیه انتقاد کرد. باجوا همچنین با ادعاهاي عمران خان در مورد توطئه از سوي آمریکا علناً مخالفت کرد. در نهایت، حتی با وجود تلاش باجوا برای احياء روابط پاكستان با ایالاتمتحده، وابستگی پاکستان به چین افزایش یافت.
منیر هم ممکن است اقدامهای باجوا در جهت بهبود روابط با ایالاتمتحده را از یک سو و تعامل با چین را از سوی دیگر ادامه دهد. با این حال، چالشهای اقتصادی پایانناپذیر پاکستان وي را مجبور ميكند تا کمک بیشتری از چین درخواست كند، که اين خود مستلزم بازبینی در تعادل کنونی روابط پاکستان است. نشانهها حاكي از آن است كه دولت چین به دنبال مطالبات پيچيدهتري از جمله افزایش حضور امنیتی در پاکستان است. در صورتی که منیر شرایط چین را بپذيرد، پکن ممکن است دسترسی نظامی بیشتری را به پاکستان، درخواست کند که اين امر چالش مهمی برای استراتژی هند و اقیانوس آرام ایالاتمتحده خواهد بود و به تنش ميان ایالاتمتحده و پاکستان دامن میزند.
منیر برای حفظ روابط با ایالاتمتحده، باید دليل قانعكنندهاي براي ارتباط با چين به واشنگتن ارائه كند. چرا كه پاکستان میتواند کشوري پويا باشد نه اينكه در حصار چين گرفتار شود.
3- هند
هند اغلب اولویت اول امنیت ملی رهبران نظامی پاکستان بوده و منیر نیز باید خط مشی خود را در مورد هند مشخص کند. باجوا رویکردی آشتیجویانه در قبال هند در پیش گرفت. پس از اینکه روابط در سال 2019 به وخامت كشيده شد، باجوا از طریق کانالهاي ]گفتگوی پشت پرده [به دنبال کاهش خصومت بود که حاکی از آن بود که پاكستان تمایل دارد وضعیت فعلی ارضی بین دو کشور را بپذیرد. با این حال، بسیاری از افراد در تشکیلات نظامی و سیاسی، از جمله عمران خان، در برقراري ارتباط با دولت هند كه به شدت طرفدار مذهب هندو است، محتاطانهتر عمل كردند. آنها همچنین بر اين باور بودند که باجوا برای بهبود روابط با همسایه شرقی پاکستان بسیار عجولانه عمل کرده است.
باجوا از سه سیاست آشتیجویانه در قبال هند حمایت میکرد: وي پذيرفت که آتش بس مجدداً در امتداد خط کنترل (LoC) برقرار گردد. بنابراين كار را براي شبهنظاميان ضد هند در پاکستان سخت کرد. باجوا همچنین پاکستان را از مناقشه مرزی سال 2020 هند و چین دور نگه داشت، در حالي که این نگرانی وجود داشت که پاکستان ممکن است با حمایت از تهاجم چین، جبهه دومی را در مقابل هند ايجاد کند. حتی پس از تصمیم دولت مودی برای لغو خودمختاری ایالت جامو و کشمیر در آگوست 2019، به نظر میرسید که وي بيش از پيش مایل به دیدار و مذاكره با هندیها است. در نهایت عمران خان با باجوا نسبت به نزدیکی و برقراري ارتباط بیشتر از طریق احیای تجارت بين هند و پاکستان و دعوت از نارندرا مودی براي بازديد از پاکستان مخالفت کرد.
تحلیلگران موضع منير در قبال هند را جنگطلبانه توصیف میكنند و برخی در هند بر این تصور هستند که وی مواضع بنیادگرایانهای را دنبال میکند. منیر همچنین احتمالاً با فشار و اصرار ارتش برای نشان دادن واکنشی میهنپرستانه به هند، بویژه در زمان بحران فعلی، مواجه خواهد شد. اما با توجه به چالشهای اقتصادی پاکستان و تجربه منیر در سازمانهای اطلاعاتی بویژه پس از حمله تروریستی پولواما در سال 2019، وی احتمالاً به مواضع باجوا در مورد هند پایبند خواهد بود. پس از حمله هوایی هند به پاکستان در سال 2019 منیر در مقام رئیس اطلاعات ارتش برای گفتگو در مورد استفاده از موشکهای متعارف در پاکستان توسط هند و همچنین به منظور کاهش تنش، به صورت غیرعلنی با رئیس سازمان اطلاعات هند ارتباط برقرار کرد. منیر همچنین به دنبال حفظ آتش بس در امتداد خط کنترل است زیرا میبایست منابع و توجه خود را به حملات مداوم تحریک طالبان پاکستان (TTP) علیه ارتش در مرزهای غربی معطوف کند.
اگر منیر بخواهد سیاست جنگطلبانهتری را در قبال هند در پیش گیرد و بطور مثال از آتشبس در خط کنترل خارج شود و یا رویکرد خود را در قبال درگیری مرزی هند و چین تغییر دهد، تنش نظامی بین هند و پاکستان تشدید میشود. تشدید تنش بین هند و پاکستان، شرایط را برای ایالاتمتحده در ایجاد تعادل بین سیاست جلوگیری از تشدید تنش متعارف یا هستهای بین هند و پاکستان از یک سو و در عین حال تعمیق مشارکت با هند برای مقابله با چین به عنوان استراتژی اصلی در منطقه هند و اقیانوسیه و همچنین تعقیب منافع ملی این کشور در جنوب آسیا، پیچیده میسازد.
4- تسلیحات هستهای
سیاستگذاران ایالاتمتحده همچنان نگران تسلیحات هستهای پاکستان هستند. در حالی که باجوا تضمینهای لازم را در مورد بکارگیری تسلیحات هستهای به دولت آمریکا ارائه کرد، اما مسائل مربوط به بُرد بیشتر تسلیحات، موشکهای مدرن، حجم زرادخانه پاکستان و قابلیتهای هستهای دیگر همچنان حلنشده باقی مانده است. الی راتنر، دستیار وزیر دفاع آمریکا در امور هند و اقیانوسیه، امنیت هستهای را در کنار مبارزه با تروریسم، یکی از منافع ایالاتمتحده در پاکستان دانسته و بایدن رئیس جمهور این کشور اخیراً پاکستان را به عنوان "یکی از خطرناکترین کشورهای هستهای جهان" توصیف کرده است.
با اینکه منیر مسئول مجموعه تسلیحات هستهای پاکستان نیست، اما تأثیر تعیینکنندهای بر آن خواهد داشت. وی میتواند مواضع باجوا را دنبال کرده و بویژه به دلیل چالشهای اقتصادی پاکستان، گسترش امکانات هستهای را در حد محدودی حفظ کند. کشمکش و نزاع بر سر بوروکراسی هستهای پاکستان اولین چالشی است که میزان تأثیرگذاری منیر را به خوبی مشخص میکند. با قدرتمندشدن بوروکراسی هستهای پاکستان و مدرنشدن تسلیحات هستهای هند که احتمالاً در واکنش به رشد هستهای چین تسریع شود، منیر ممکن است بخاطر اتخاذ رویکردی متفاوت با فشار و مخالفت مواجه شود.
5- افغانستان و مبارزه با تروریسم
افغانستان تحت سلطه طالبان، تجربهای استراتژیک است که برای منافع پاکستان چندان مطلوب نیست و منیر وارث آن است. طالبان با ایجاد اختلال در حصارکشی چند میلیون دلاری در مرز افغانستان و پاکستان و همچنین حمایت از شبه نظامیان ضدپاکستانی تحریک طالبان پاکستان (TTP)، این مرز را به چالش میکشد. در پاسخ به تقاضای پاکستان مبنی بر مهار تحریک طالبان پاکستان (TTP)، طالبان از پاکستان خواسته تا با امتیازهای درخواستی تحریک طالبان پاکستان موافقت کند. در صحنه بینالمللی، طالبان با وجود انتقاد کشورهای منطقهای و غربی از سیاستهای اجتماعی محدودکننده دختران و زنان، عدم مشارکت سیاسی همه اقشار در دولت و تشدید نگرانیهای تروریستی بویژه پس از روشن شدن حضور ایمن الظواهری، رهبر القاعده در کابل، منزوی مانده است.
منیر در مقام رئیس اطلاعات ارتش در اوایل سال 2019 که نقطه اوج مذاکرات آمریکا و طالبان بود با طالبان برخورد کرد. برخی منابع طالبان بیان کردهاند که آنها با منیر دچار چالش شده بودند. با این حال، این بار، منیر وارث سیاست پاکستان خواهد بود که به طور علنی به دنبال بازپروری بینالمللی طالبان است اما در واقع طالبان بویژه سراجالدین حقانی وزیر کشور طالبان را تحت فشار قرار میدهد. دولت ایالاتمتحده امیدوار است که منیر مانع از فعالیتهای ضد تروریسم ایالاتمتحده نشود و از اهرم پاکستان برای اعمال فشار بر طالبان به منظور رفع نگرانیهای بینالمللی استفاده کند.
مقابله با تلفات فزاینده پاکستان در حملات تحریک طالبان پاکستان که اغلب از خاک افغانستان انجام میگیرد چالش کوتاه مدت، منیر خواهد بود. در زمان باجوا، پاکستان یا با مذاکره و آتش بس با تحریک طالبان پاکستان برخورد میکرد و یا به اقدام نظامی علیه آنها دست میزد. با توجه به اعلام اخیر تحریک طالبان پاکستان در مورد از سرگیری حملات در سراسر پاکستان، منیر باید تصمیم گیرد که آیا تعامل سیاسی با تحریک طالبان پاکستان با میانجیگری طالبان را دوچندان کند یا به مقابله نظامی با آنها بپردازد.
6- مواضع ایالاتمتحده
منیر مسیر تشکیلات نظامی پاکستان را ادامه خواهد داد و با توجه به منافع ملی پاکستان مانند بسیاری از فرماندهان ارتش پیش از خود با ایالاتمتحده برخورد خواهد کرد. اما به دلیل ناآرامیهای اقتصادی و سیاسی، تشدید رقابت ایالاتمتحده و چین و تسلط طالبان بر افغانستان، این منافع نسبت به گذشته چندان روشن نیست. اگر چه دولت بایدن در استراتژی امنیت ملی (NSS) که اخیراً اعلام کرده به طور مستقیم به پاکستان اشاره نکرده، اما این استراتژی نشان میدهد که ایالاتمتحده باید الگوهای مناسبی برای تعامل با پاکستان در نظر گیرد و تلاش کند پاکستان را از اقدامهایی که منافع آمریکا را در هند و اقیانوس آرام به خطر میاندازد، منصرف کند. با این حال، در حال حاضر، سیاست ایالاتمتحده در مورد پاکستان همچنان متغیر است.
انتقال قدرت نظامی پاکستان فرصت خوبی برای سیاستگذاران آمریکایی برای پایان دادن به این شرایط متغیر است. آنها باید بر اساس استراتژی امنیت ملی (NSS)، نقش آمریکا در پاکستان را به دقت ارزیابی و تعیین کنند که کدام جهتگیریها در سیاست پاکستان با منافع ایالاتمتحده در هند و اقیانوس آرام سازگار است و چه اهرمهایی برای اعمال نفوذ بر پاکستان در اختیار آنها قرار دارد. سیاستگذاران نباید بیش از حد بر تأثیر منیر بر سیاست داخلی و سیاست خارجی پاکستان تأکید کرده و ناخواسته وجهه سیاسی وی را تقویت کنند. با این حال، سیاستگذاران ایالاتمتحده باید در مورد سیاست خارجی که وی از آن حمایت میکند، بویژه سیاست خارجی و روابط امنیتی پاکستان در قبال چین، تعامل فعالانهای با وی برقرار کنند.
انتهای مطلب/
« این متن در راستای اطلاعرسانی و انعكاس نظرات تحليلگران و منابع مختلف منتشرشده است و انتشار آن الزاماً به معنای تائید تمامی محتوا از سوی "موسسه مطالعات راهبردی شرق" نیست »