کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

درگیری‌های داخلی قزاقستان

تشویش و اظطراب در انتظار قزاقستان 2017

neweurasia , 15 آذر 1395 ساعت 12:44

مترجم : موسسه مطالعات راهبردی شرق، الهام چرمگی

بهترین استراتژی قزاقستان برای سال 2017 می‌تواند «عدم تغییر هیچ چیز» باشد. بدیهی است که قزاقستان باید سیستم تقسیم‌بندی اولویت‌های سیاست خارجی – چندشاخه‌ای بودن سنتی با جهت‌گیری به سمت به روسیه – را کنار بگذارد.


ایران شرقی/ دو کارشناس مسائل سیاسی از روسیه و قزاقستان، توسعه حوادث داخلی و خارجی کشور قزاقستان را در سال 2017 پیش‌بینی کرده‌اند. "سرگئی رکدا"، تحلیل‌گر اهل مسکو، معتقد است که در سال آینده، بهترین استراتژی برای قزاقستان، اصل "تغییر ندادن هیچ چیز" است. "سلطان‌بیک سلطان‌گایف"، کارشناس قزاقی، در مقابل، معتقد است که کشور ما می‌تواند تنها به لطف اقدامات فعال بر مشکلات غلبه کند.
سرگئی رکدا، کارمند مرکز تحلیلی-اطلاعاتی پیرامون بررسی فضای پساشوروی از دانشگاه دولتی مسکو خاطرنشان می‌کند: «سال بسیار پیچیده‌ای در پیش است. علاوه بر مسائل آشکار مربوط به رویارویی "روسیه و غرب"، "ایالات متحده و چین" که به ناچار کل منطقه آسیای مرکزی را تحت تاثیر قرار خواهند داد، خطر وخامت وضعیت در افغانستان (که در آن رژیم کنونی با مشکلات زیادی مواجه است) وجود دارد. من شک ندارم که در آکوردا این مسئله را به خوبی درک می‌کنند».
وی همچنین معتقد است که انتظارات قزاقستان برای سال 2017 بیشتر نگران‌کننده و جنجال آفرین هستند. به تمام مشکلات، عنصر بلاتکلیفی مرتبط با موفقیت ترامپ در انتخابات ایالات متحده هم اضافه شده است.
ممکن است مقامات آستانه هم در شور و شوق برخی نمایندگان روسیه در رابطه با چشم اندازهای همکاری با صاحب جدید کاخ سفید سهیم باشند، اما نباید این عامل را نادیده گرفت که فقدان تجربه جدی سیاست خارجی ترامپ و عدم اطلاع او از مشکلات منطقه‌ای، بسیار تقریبی است.
ظاهرا، معلوم است که ترامپ بهتر از کلینتون است، اما هیچ‌ کس نه در آستانه و در مسکو نمی‌داند که این بهتری در نهایت به چه چیز منجر خواهد شد.
نورسلطان نظربایف، رئیس جمهور قزاقستان،  توجهش را بر "پزیتیف" متمرکز می‌کند ("پیامش" به رئيس جمهور آمریکا). وی در دومین نشست باشگاه آستانه اظهار داشت: «نتایج انتخابات ایالات متحده بسیار امید بخش بوده و عواقب خوبی خواهد داشت».
کارشناس همچنین معتقد است که در این شرایط، بهترین استراتژی قزاقستان برای سال 2017 می‌تواند عدم تغییر هیچ چیز باشد. بدیهی است که قزاقستان باید سیستم تقسیم‌بندی اولویت‌های سیاست خارجی – چندشاخه‌ای بودن سنتی  با جهت‌گیری به سمت به روسیه – را کنار بگذارد.
مجموعه اهداف اساسی– جذب سرمایه‌گذاری‌های بین‌المللی، موقعیت آستانه به عنوان یک داور در اختلافات و منازعات، پیشرفت محتاطانه در چارچوب مولفه اقتصادی پروژه‌های همگرایانه - هم در آینده تغییر نخواهد کرد.
علاوه بر این، از نظر این کارشناس، انتخاب ترامپ برای رئيس جمهور قزاقستان، یک فرصت خوب برای بهبود روابط با بسیاری از کشورهای خارجی است.
رکدا همچنین افزود: «ترامپ علاقه آشکاری به مسائل متحدان روسیه در فضای پس از شوروی نشان نمی‌دهد. و نورسلطان نظربایف از این فرصت برای توسعه فعالیت‌های سیاسی خارجی و اقتصادی خارجی با چندین هدف امیدوار کننده استفاده می‌کند. این احتمال وجود دارد که این روند هم به یکی از اهداف اساسی برای سال 2017 تبدیل شود: کره جنوبی، ژاپن و هند – طرفین بسیار مهم معامله برای آستانه هستند».  
به گفته سلطان‌بیک سلطان‌گایف، سال 2017 برای قزاقستان در زمینه‌های اقتصادی-اجتماعی - قیمت پایین پایین، نمایشگاه EXPO-2017 ، بار سنگین بر دوش بودجه دولتی، ناکارآمدی آشکار شرکت‌های دولتی و فساد -  سال پیچیده و دشواری خواهد بود.
این تحلیل‌گر معتقد است: «تمام این عوامل هم بر تصویر اقتصادی توسعه قزاقستان و هم بر سطح زندگی مردم تاثیر منفی داشته و به طور بالقوه به رشد احساسات اعتراضی در جامعه کمک می‌کند. طبیعی است که مردم آستانه چالش‌های موجود را به خوبی درک می‌کنند و تکیه‌گاه اجتماعی به سرعت از طریق جذب سرمایه صندوق ملی تقویت خواهند شد. به طور کلی، برای ما دشوار است، اما ما راه خود را باز خواهیم کرد».
سلطان بیک سلطان‌گالیف در مورد تاثیر انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بر زندگی ما می‌گوید: «ورود پر شور دونالد ترامپ به کاخ سفید برای قزاقستان همان معنی دارد که پیروزی هیلاری کلینتون قرار بود داشته باشد. یعنی عملا هیچ چیز. این سطح جنجال وهیجان که در اطراف چهل و پنجمین رئیس جمهور ایالات متحده بوجود آمده (مباحثی در مورد اینکه پیروزی ترامپ چه تاثیری بر جهان اطراف دارد) شخصا برای من قابل درک نیست».
سلطان‌بیک سلطان‌گالیف معتقد است که سیاست خارجی عملگرایانه چندشاخه‌ای قزاقستان "با تاکید بر روسیه" همچنان ادامه خواهد داشت، چرا که پایداری خود را ثابت و تایید کرده است.
این کارشناس مسائل سیاسی خاطر نشان می‌کند: «البته باید درک کرد که با توجه به روند موجود در روابط بین‌المللی، قزاقستان دیر یا زود مجبور به تصمیم‌گیری در مورد اینه با چه کسی دوست و با چه کسی مخالف است خواهد شد. با این حال، به قزاقستان یک موقعیت فوق العاده ارائه می‌شود تا به طور عمگرایانه همچنان از وضعیت موجود بیشترین بهره را ببرد. انتظار می‌رود که در سال 2017 قزاقستان در موقعیت عضو موقت شورای امنیت سازمان ملل، فعالیت سیاسی خارجی خود را بیشتر کند. من فکر می‌کنم که این کشور به عنوان یک مذاکره‌کننده- مصلح در درگیری سوریه ظهور خواهد یافت».
سفرهای اخیر نورسلطان نظربایف رئیس جمهور به ژاپن و کره جنوبی چند هدف داشت. با این حال، به نظر من، انجام این سفرها به منظور پیدا کردن دوستان جدید استراتژیک اشتباه است. چرا که این فقط تجارت است، نه سیاست.
سفر ریاست جمهوری - ابزاری برای یادآوری نیاز و امکان ورود روابط به مرحله جدی‌تر است.
در عین حال،  شاخه اقتصادی قزاقستان عمدتا در بستر پروژه‌های اقتصادی بزرگ مانند اتحادیه اوراسیا و سازمان همکاری شانگهای (که با "جاده ابریشم جدید" به هم متصل شده‌اند) توسعه خواهد یافت.
 


کد مطلب: 157

آدرس مطلب :
https://www.iess.ir/fa/translate/157/

موسسه مطالعات راهبردي شرق
  https://www.iess.ir