کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

چراغ سبز رهبر طالبان افغانستان برای مذاکره با آمریکا

افشای شرایط طالبان افغانستان برای مذاکره با آمریکا

روزنامه امت , 8 مرداد 1397 ساعت 13:31

مترجم : سید سباس عسکری نقوی

به دنبال انتشار خبرهایی مبنی بر مذاکره دولت آمریکا با نمایندگان طالبان در قطر، منابع آگاه از موافقت ملا هبت‌الله آخوندزاده رهبر طالبان برای آغاز مذاکره با طرف آمریکایی خبر داده اند. بر اساس اظهارات این منابع، هر چند شبکه حقانی به دلیل سوء سابقه آمریکا، مخالف مذاکره است اما با این وجود، طالبان شرط‌هایی از جمله تعیین مدت زمان 3 ساله برای خروج آمریکا از افغانستان، عدم تجهیز گروه‌های مخالف طالبان و واگذاری اداره برخی ولایات به این گروه را تعیین کرده‌اند.


ایران شرقی/

به دنبال انتشار خبرهایی مبنی بر مذاکره دولت آمریکا با نمایندگان طالبان در قطر، روزنامه اردو زبان «امت»، چاپ پاکستان با انتشار مطلبی به نقل از منابع آگاه، برخی جزئیات این توافق را افشا کرده است. هر چند که نمی‌توان میزان صحت اخبار منتشر شده از این توافقات را تایید کرد، اما با توجه به قرابت روزنامه امت با منابع قدرت پاکستان، می‌توان چنین استنباط کرد که مذاکره طالبان و آمریکا در سطوح هر چند ابتدایی و مقدماتی آغاز شده است.

ترجمه متن منتشر شده در روزنامه امت، به شرح زیر است:
مولوی هبت‌الله رهبر طالبان افغانستان، موافقت خود را برای مرحله ابتدایی مذاکرات مستقیم با آمریکا اعلام کرده است اما شبکه حقانی با برخی از موارد موافق نیست. بر همین اساس، آلیس ویلز نماینده ویژه آمریکا در امور آسیای جنوبی و مرکزی، با نمایندگان طالبان افغانستان از جمله مولوی عباس استانکزی، شهاب‌الدین دلاور و سهیل شاهین در قطر دیدار کرده است. در این ملاقات، کارمندان سفارت آمریکا در قطر، آلیس ویلز را همراهی کرده اند.
به گفته منابع آگاه، دولت آمریکا حاضر است مذاکرات مستقیم با طالبان افغانستان را در یکی از سه کشور ترکیه، قطر یا عربستان ظرف یک ماه آینده آغاز کند. گزارش‌ها نشان می‌دهد این امکان هم وجود دارد که مذاکرات آمریکا و طالبان در یکی از کشورهای آسیای مرکزی انجام شود. پس از دیدار آلیس ویلز از دفتر طالبان در قطر، سهیل شاهین سخنگوی طالبان افغانستان در دفتر قطر اعلام کرد که آمریکا نه تنها آماده مذاکره است بلکه حاضر است درباره شرایط طالبان با این گروه به توافقی دست یابد.
بر اساس اعلام منابع آگاه، شورای مرکزی طالبان افغانستان برای آغاز مذاکرات؛ شرایطی را تعیین کرد که مولوی هبت الله رهبر طالبان آن را پذیرفته است. طبق شرایط تعیین شده از جانب طالبان، در مذاکرات مستقیم با آمریکا هیچ گروه سومی پذیرفته نخواهد شد اما اگر آمریکا برای آغاز مذاکرات خواهان مشاوره با دولت افغانستان است، طالبان به این موضوع اعتراضی ندارند.
بر این اساس، مدت زمان خروج آمریکا از افغانستان 3 سال تعیین می‌شود و حتی برای یک روز اضافه نخواهد شد و آمریکا باید تمام سلاح‌های خود را از افغانستان خارج کند. همچنین هیچ یک از مخالفان طالبان یا گروه‌های شبه‌نظامی دیگر نباید سلاح دریافت کنند. طالبان افغانستان جزئی از دولت خواهند بود، برخی ولایت‌ها را اداره می‌کنند و خواهان به دست آوردن اداره 13 ولایت افغانستان هستند.
همچنین گفته شده است که طالبان افغانستان در زمینه اختلاف آمریکا با ایران، موضع بی‌طرف خواهد داشت و آمریکا نمی‌تواند از خاک افغانستان علیه ایران استفاده کند.
به گفته منابع آگاه، آمریکا و طالبان به شدت درباره ایران دچار اختلاف هستند. آمریکا خواهان کمک طالبان برای اقدام علیه ایران است و حاضر است هر شرایطی را در این زمینه بپذیرد. اما طالبان درخواست آمریکا را نپذیرفته و اعلام کرده است، بی‌طرفی در این زمینه را حفظ می‌کند. آزادی زندانیان به ویژه انس حقانی یکی دیگر از شرایط طالبان برای مذاکره با آمریکا است.
شبکه حقانی به برخی شرایط آمریکا برای مذاکره با طالبان اعتراض و اعلام کرده است از سال 1980 الی 1990 حدود 10 سال متحد واشنگتن بوده و به همین دلیل اعتمادی به آمریکایی‌ها ندارد. شبکه حقانی در ادامه هشدار داده است که آمریکا هر زمان با مشکلی مواجه شود، ممکن است با سرسخت‌ترین دشمن خود توافق کند اما همکاری آمریکا مقطعی است و محدود به زمان رهایی از مخمصه‌ای است که در آن به دام افتاده است. رهبران شبکه حقانی معتقد هستند به خاطر اختلاف با ایران، ارزش طالبان برای آمریکا افزایش یافته است. واشنگتن برای انزوای ایران و اقدام علیه این کشور به طالبان افغانستان نیازمند است و هدف از آغاز مذاکرات در دفتر قطر نیز همین موضوع می‌باشد.
بر این اساس، طالبان آمادگی کامل برای فعالیت سیاسی دارد و در صورت توافق با آمریکا می‌تواند بدون مشکل در این زمینه فعال شود. در حال حاضر ایران، روسیه، عربستان و پاکستان روابط محرمانه با طالبان برقرار کرده‌اند و تلاش دارند مانع امتیازگیری آمریکا در روند صلح افغانستان شوند.
طالبان درباره پیروزی حزب تحریک انصاف در انتخابات و تشکیل دولت جدید پاکستان هیچ واکنشی نشان نداده است. این گروه از تمام نمایندگان خود خواسته است که درباره دولت جدید پاکستان اظهار نظری نکرده و تا روشن شدن موضوع ؛ موضعی اتخاذ نکنند. این در حالی است که کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند که دولت جدید پاکستان به سرپرستی حزب تحریک انصاف مشکلی با طالبان نداشته باشد.
انتهای مطلب/
 

«آنچه در این متن آمده به معنای تأیید محتوای آن از سوی «موسسه ایران شرقی» نیست و تنها در راستای اطلاع رسانی و انعكاس نظرات تحليلگران و منابع مختلف منتشر شده است»
 
 


کد مطلب: 1522

آدرس مطلب :
https://www.iess.ir/fa/translate/1522/

موسسه مطالعات راهبردي شرق
  https://www.iess.ir