کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

تاثیر نفوذ چین در انتخابات پاکستان

آیا چین در انتخابات پاکستان نفوذ و اثرگذاری دارد؟

The Diplomat , 2 مرداد 1397 ساعت 10:04

مترجم : شرمینه کیان پور

کریدور اقتصادی چین و پاکستان در مبارزات انتخاباتی کشور پاکستان اثرگذار است و یکی از نکات مهم در مبارزات انتخاباتی محسوب می‌گردد. گوادر در ایالت بلوچستان مرکز حوزه کریدور اقتصادی چین و پاکستان است. پس بدون شک، این موضوع مورد بحث کاندیداهای آن منطقه است. انتظار می‌رود حزب عوامی بلوچستان (BAP) که حزبی وابسته به ارکان قدرت پاکستان است، در انتخابات این ایالت، که برای سرمایه گذاری‌های آینده چینی‌ها حیاتی است، با حاشیه‌هایی پیروز شود. اگر حزب عوامی در بلوچستان به قدرت برسد و دولت را تشکیل دهد،
معاملات مربوط به کریدور اقتصادی چین و پاکستان را تسهیل خواهد کرد.


ایران شرقی/

در دورخیز انتخابات پاکستان؛ کریدور اقتصادی چین و پاکستان، کم و بیش، یکی از نکات مهم در مبارزات انتخاباتی محسوب می‌گردد.
چین به عنوان یک قدرت نوظهور در منطقه، از نزدیک  پیشرفت‌هایی که در منطقه آسیای جنوبی اتفاق می‌افتد را به دقت نظاره می‌کند. از منافع مهم چین این است که دولت‌های دوست در بین کشورهای همسایه داشته باشد و تا حد زیادی، پکن در این امر موفق عمل کرده است. چین به شدت برای جذب کشورهای بزرگ و کوچک جنوب آسیا- به هر قیمتی و با تمام امکانات- کار کرده است.
یکی از محبوب‌ترین همسایگان چین، پاکستان است. هنگامی که اسامه بن لادن، رهبر القاعده توسط نیروهای آمریکایی در روز 2 ماه مه سال 2011 در شهر نظامی ابیت آباد پاکستان، کشته شد، پاکستان تمام تخم مرغ‌های خود را پس از آن در سبد چین قرار داد. در نتیجه این تغییر پارادایم، پاکستان بالاترین اولویت را در ایجاد روابط دوستانه با چین قرار داد.

برای پاکستان، اینکه آیا چین می‌تواند جایگزین مناسبی برای ایالات متحده باشد یا خیر؛ بحث جداگانه‌ای است. اما یک نکته روشن است: از سال 2011، چین حضور خود را در این کشور افزایش داده است. همان طور که به سهولت قابل ملاحظه است کریدور اقتصادی چین و پاکستان، پروژه‌ای چند میلیارد دلاری است که در سال 2014 طرح آن اعلام شد.
از زمان اعلام کریدور اقتصادی چین و پاکستان، موضوع بحث و گفتگوی سیاستمداران، بازرگانان، روزنامه‌نگاران و افراد عادی پرداختن به بحث‌های مختلف پیرامون این طرح بوده است.
شهزاد بلوچ، روزنامه نگار به "دیپلمات" می‌گوید: "اکثریت پاکستانی‌ها پروژه چند میلیارد دلاری کریدور اقتصادی چین و پاکستان را به عنوان کلید موفقیت اقتصادی پاکستان در نظر می‌گیرند." "همه احزاب عمده سیاسی یا به خاطر نقش داشتن در ایجاد آن اهمیت و اعتبار کسب می‌کنند و یا به وسیله آن، وعده‌ی به ارمغان آوردن رفاه و توسعه از طریق کریدور اقتصادی چین و پاکستان می‌دهند؛ در حالی که همچنان حفاظت از منافع ملی هم مهم است."
رهبران حزب مسلم لیگ نواز، از جمله نواز شریف نخست وزیر سابق، اعتبار و امتیاز کاملی را در مراسم و آیین‌ها، سمینارها و رسانه‌ها به خاطر نقش داشتن در طرح کریدور اقتصادی چین و پاکستان گرفتند. آنها همچنین در مبارزات انتخابات عمومی آینده پاکستان که انتظار می‌رود در 25 جولای برگزار شود، کریدور اقتصادی چین و پاکستان را برجسته جلوه می‌دهند.
"راه اندازی کریدور اقتصادی چین و پاکستان، مسلما یکی از محبوب‌ترین تحولات توسعه‌ای سیاست‌های عمومی پاکستان در طی چند سال اخیر است. حزب مسلم لیگ نواز قطعا آن را در دنباله مبارزات انتخاباتی خود برجسته‌تر می‌کند و به آن به عنوان یکی از داستان‌های موفقیت آمیز و بزرگ اشاره می‌کند.
 
عمران خان رهبر تحریک انصاف پاکستان، رقیب قدیمی شریف، حزب مسلم لیگ نواز و رهبر آن را به خاطر دریافت اعتبار برای سرمایه گذاری‌های کریدور اقتصادی چین و پاکستان؛ در پاکستان تحت فشار قرار داده است. در بعضی موارد، عمران خان حتی نواز شریف و حزبش را مورد تمسخر قرار می‌دهد؛ چرا که آنها ادعا می‌کنند کسانی بودند که کریدور اقتصادی چین و پاکستان را ایجاد کرده‌اند و با این طرح قرار است سرنوشت پاکستان را تغییر دهند.

با این حال، مایکل کوگلمن، معاون برنامه‌های آسیا و کارشناس ارشد مسائل جنوب آسیا در مرکز بین المللی تحقیقاتی "وودرو ویلسون" به دیپلمات می‌گوید: "حزب تحریک انصاف پاکستان نمی‌تواند کار زیادی برای مقابله با این ادعا انجام دهد. با توجه به این که تحریک انصاف پاکستان هیچ نقشی در راه اندازی یا نظارت بر کریدور اقتصادی چین و پاکستان نداشت و با توجه به اینکه کریدور اقتصادی چین و پاکستان یک سیاست گذاری مشهور و محبوب- به ویژه در میان رای دهندگان در پنجاب که میدان نبرد انتخاباتی مهم است- می‌باشد؛ کار چندانی از عهده حزب تحریک انصاف بر نمی‌آید. حزب تحریک انصاف با اعلام مخالفت علیه ادعاهای حزب مسلم لیگ نواز در مورد کریدور اقتصادی چین و پاکستان، شاید فقط خود را به عنوان یک جنبش سیاسی بد نشان می‌دهد. "

کریدور اقتصادی چین و پاکستان در مبارزات انتخاباتی محلی نیز سازنده بوده است. گوادر در بلوچستان مرکز حوزه کریدور اقتصادی چین و پاکستان است. پس بدون شک، این موضوع مورد بحث کاندیداها در آن منطقه است.
حزب عوامی بلوچستان (BAP) یک حزب سیاسی جدید است که اخیرا در کویته، مرکز ایالت بلوچستان تشکیل شده است. به گفته تحلیلگران، این یک حزب وابسته به ارکان قدرت است، و انتظار می‌رود که در انتخابات آتی بلوچستان، که برای سرمایه گذاری‌های آینده چینی‌ها حیاتی است، با حاشیه‌هایی پیروز شود.
 
تحلیلگران می‌گویند اگر حزب عوامی در بلوچستان به قدرت برسد و دولت را تشکیل دهد، برای برخی از نیروها بهتر و راحت‌تر است؛ نه تنها معاملات مربوط به کریدور اقتصادی چین و پاکستان، بلکه معاملات معادن ریکو دیک و دیگر معاملات نفت و گاز در ایالت را می‌توانند تسهیل کنند. این تحولات و توسعه سیاسی در کشور به طور کلی و به ویژه در بلوچستان به معنای آسان کردن راه سرمایه گذاری چینی‌ها است.
 
در حقیقت، چین یکی از مهمترین نقاط اختلاف میان نواز شریف (که اکنون برکنار شده) و ارتش است.
مقامات پاکستانی معمولا کم و بیش، با امور این طرح چینی‌ها سر و کار دارند، اما شریف و حزب مسلم لیگ می‌خواهند بیشتر از سهم خود از پروژه‌های کریدور اقتصادی چین و پاکستان بهره ببرند.
به گفته شهزاد بلوچ، " کریدور اقتصادی چین و پاکستان یک شعار آماده و مفید برای همه احزاب سیاسی فراهم می‌کند. افراد از همه طیف‌ها و عقاید سیاسی می‌توانند این وعده را مطرح کنند که نیازهای اساسی، زیرساخت‌ها و پیشرفت‌هایی که کریدور اقتصادی چین و پاکستان ارائه می‌دهد، فراهم خواهند کرد. اما وی اضافه می‌کند:"گر چه هیچ مرد یا زنی در خیابان، هنوز هم به طور کامل از تاثیرات این طرح عظیم آگاه نیست، اما برای هر حزب سیاسی بهره برداری از آن ساده است. "
عامه مردم در پاکستان فکر می‌کنند که کریدور اقتصادی چین و پاکستان قصد دارد نه تنها سرنوشت این کشور بلکه کل منطقه جنوب آسیا را تغییر دهد. بر عکس، پاکستانی‌های تحصیل کرده در مورد خطرات آن، به خصوص وام‌هایی که از چین اخذ می‌شود، نگرانند و اخطار داده‌اند. آنها نگران هستند که گوادر به همان سرنوشتی دچار شود که بندر هامبانتوتا Hambantota در سریلانکا دچارش شد. به دلیل عدم توانایی کلمبو برای بازپرداخت وام‌هایی که جهت ساخت بندر از چین اخذ کرده بود، سرانجام این بندر به چینی‌ها واگذار شد.

وضعیت سریلانکا، بسیار شبیه پاکستان است و به وام‌های چینی وابسته بوده است. ماهیندا راجاپاکسا، رئیس جمهور سابق سریلانکا، در خط مقدم آن جبهه قرار داشت و به چین اجازه داد در کشورش نقش مهم تری ایفا کند. در نتیجه، چین در سریلانکا تاثیرات و ردپای خود را گسترش داد. بدیهی است که پس از آن، پکن در حفظ راجاپاکسا در قدرت شدیدا سرمایه گذاری کرد. در گزارش نیویورک تایمز به قلم ماریا ابی-حبیب خاطر نشان شده که "در ماه‌های آخر انتخابات 2015 سریلانکا، سفیر چین هنجارهای دیپلماتیک را نقض کرد و با رای‌دهندگان لابی کرد. حتی برای حمایت از آقای راجاپاکسا در مقابل مخالفان، در زمین گلف اصلی کلمبو حاضر می‌شد. مخالفان تهدید کرده بودند که توافق اقتصادی با دولت چین را پاره می کنند.
ابی حبیب همچنین نوشت: "حداقل 7.6 میلیون دلار از حساب مربوط به بندر ساخت چین در بانک "چارترد استاندارد" بین اعضای کمپین آقای راجاپاکسا توزیع شد .
 
آیا چین می‌تواند در پاکستان هم همین کار را انجام دهد؟
همان گونه که خرم حسین، روزنامه نگار پاکستانی در Dawn نوشت، "اکنون که پاکستان در حال نزدیک شدن به لحظه‌ای است که سریلانکا در سال 2015 پشت سر گذاشت و مالزی هم آن را در ماه می گذراند، شاید فرصتی برای ارزیابی دقیق‌تر وضعیت مالی این پروژه‌ها پیش روی ما گذاشته شده است." چین امیدوار است که این کار انجام نشود. چون این کار می‌تواند منجر به برگزاری همه پرسی عمومی در مورد پروژه‌های کریدور اقتصادی چین و پاکستان شود.
بی‌تردید، پکن می‌خواهد احزابی به قدرت برسند که به سرمایه گذاری‌های آینده چینی‌ها خوش آمد می‌گویند. اما طبق گفته مایکل کوگلمن، چین نباید زیاد در این مورد نگران باشد. او می‌گوید: "من فکر نمی‌کنم که چین زیاد نگران نتایج انتخابات باشد." "چین می‌داند که در پاکستان یک توافق قوی سیاسی برای تداوم رابطه عمیق پاکستان و چین و در جهت تلاش‌های مداوم برای ساختن پروژه کریدور اقتصادی چین و پاکستان وجود دارد". وی نتیجه گیری کرد که "مهم نیست که دولت بعدی پاکستان چگونه باشد. پکن خوشحال خواهد شد که با آن کار کند. و دولت بعدی پاکستان نیز خوشحال خواهد شد که با پکن کار کند. "پیتر فرانکوپان پروفسور دانشگاه آکسفورد پیش بینی می‌کند که "چین انتخابات پاکستان را به دقت رصد خواهد کرد". "اما شاید آنچه که مهمتر از این مسئله است که کدام حزب برنده انتخابات باشد، این است که انتخابات نتیجه شفاف و واضحی به دست دهد." وی ادامه داد "سرمایه گذاری - و داشتن روابط خوب - نیاز به ثبات دارد و باید بدانیم در آینده چه چیز انتظار می‌رود که اتفاق بیفتد."

"انتخابات همیشه از اتفاقات جالب توجه بوده است؛ اما با توجه به موقعیت کنونی پاکستان و ریسک‌های موجود، رای دهندگان پاکستانی در سال 2018 تردید و تعلیق‌های بیشتری در مورد تصمیم گیری‌های خود نسبت به هر زمان دیگری در هفت دهه گذشته دارند. "
انتهای مطلب/

«آنچه در این متن آمده به معنای تأیید محتوای آن از سوی «موسسه ایران شرقی» نیست و تنها در راستای اطلاع رسانی و انعكاس نظرات تحليلگران و منابع مختلف منتشر شده است»


کد مطلب: 1496

آدرس مطلب :
https://www.iess.ir/fa/translate/1496/

موسسه مطالعات راهبردي شرق
  https://www.iess.ir