کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

رویکرد آمریکا در قبال منطقه آسیای مرکزی

رویکرد احتمالی رئیس جمهور آینده آمریکا در آسیای مرکزی

stanradar , 12 آبان 1395 ساعت 10:26

مترجم : موسسه مطالعات راهبردی شرق، الهام چرمگی

در صورت پیروزی کلینتون هیچ تغییر اساسی روی نخواهد داد، زیرا ایالات متحده در حال حاضر فرصتی برای فعالیت در آسیای مرکزی ندارد. در صورتی که هیلاری رئيس جمهور شود، مشکلات سوریه آنقدر جدی خواهند بود که به مسائل آسیای مرکزی نخواهد رسید. تنها تفاوت بین پیروزی احتمالی کلینتون و ترامپ این است که در صورت ایجاد بی‌ثباتی در هر یک از کشورهای آسیای مرکزی، حمایت مالی و سیاسی کلینتون وجود خواهد داشت، اما ترامپ چنین پشتیبانی را ارائه نخواهد کرد.


ایران شرقی/ در یک نظر کلی، رئيس جمهور جدید آمریکا به دلیل موقعیت جدی سوریه به آسیای مرکزی توجه کمتری خواهد کرد.
رقابت انتخاباتی در ایالات متحده به پایان رسیده است و خیلی زود رئیس‌جمهور جدید این کشور مشخص می‌شود. در همین حال سایت تحلیلی "استانرادار" قصد دارد به منظور آشنایی مخاطبان خود، این موضوع را در مصاحبه با کارشناسان جویا شود که آسیای مرکزی چه انتظاری از دولت جدید آمریکا خواهد داشت.
همه چیز بر ثروت استوار است
به گفته "راستیسلاف ایشنکو"، رئیس مرکز تحلیل و پیش‌بینی، در صورت پیروزی کلینتون هیچ تغییر اساسی روی نخواهد داد، زیرا ایالات متحده در حال حاضر فرصتی برای فعالیت در آسیای مرکزی ندارد و در صورتی که هیلاری رئيس جمهور شود، مشکلات سوریه آنقدر جدی خواهد بود که به مسائل آسیای مرکزی نخواهد رسید.
وی معتقد است، فعالیت آمریکا در منطقه کاهش خواهد یافت. تنها تفاوت بین پیروزی احتمالی کلینتون و ترامپ این است که در صورت ایجاد بی‌ثباتی در هر یک از کشورهای آسیای مرکزی، حمایت مالی و سیاسی کلینتون وجود خواهد داشت، اما ترامپ چنین پشتیبانی را ارائه نخواهد کرد.
این کارشناس بر این باور است که در حال حاضر آمریکا به دلیل عدم دسترسی به منابع کافی برای دفاع از منافع خود در خاورمیانه، در هیچ یک از کمپین‌های جدی در آسیای مرکزی شرکت نخواهد کرد.
ایشنکو با اشاره به اینکه خاورمیانه، به ویژه سوریه، برای آمریکا یک جهت‌گیری استراتژیک محسوب می‌شود، خاطرنشان کرد: «اگر آمریکا منابع بیشتری در اختیار می‌داشت، در اینصورت ما شاهد تحولات عمیقی در کل کشورهای آسیای مرکزی بودیم. اما مشکل آمریکا این است که منابعش به مصرف رسیده‌ و مجبور است در یک نقطه استراتژیک متمرکز شود».
بنابراین، ایشنکو با تاکید بر اینکه در حال حاضر، مشکل، بیشتر در ثبات رژیم‌های محلی است تا فعالیت آمریکا، افزود: «صرف نظر از نتیجه انتخابات ریاست جمهوری، آمریکایی‌ها یا فعالیت خود را در آسیای مرکزی کاهش خواهند داد و یا همه چیز را بدون تغییر باقی خواهند گذاشت».
کلینتون خود را درگیر افغانستان نخواهد کرد
به گفته "آندری کازانتسف"، مدیر مرکز تحلیلی انستیتو مطالعات بین‌المللی انستیتو دولتی روابط بین‌المللی مسکو در وزارت امور خارجه روسیه، افغانستان مهم ترین کشور ناشناخته در معادله سیاسی آمریکا محسوب می‌شود.
این کارشناس معتقد است: «هنوز تصمیمی در مورد خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان گرفته نشده است. خروج یا عدم خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان در وهله اول آسیای مرکزی را تحت تاثیر قرار خواهد داد».
به گفته کازانتسف، احتمال پیروزی کلینتون بسیار زیاد است، به همین دلیل، به احتمال زیاد در آینده نزدیک، آمریکا نیروهای خود را از افغانستان خارج نخواهد کرد، زیرا کلینتون به عنوان وزیر امور خارجه (2009-2013) در تدوین استراتژی باراک اوباما در مورد افغانستان حضور داشته است.
کازانتسف معتقد است: «در صورت خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان، احتمال پیروزی طالبان بسیار زیاد است، بنابراین، اوباما را به یک حماقت بزرگ دیگر متهم می‌کنند، همانطور که در حال حاضر، جورج دبلیو بوش را به خاطر سیاست آمریکا در عراق متهم می‌کنند. این اتهامات به طور خودکار به کلینتون آسیب خواهند رساند، بنابراین، وی برای نجارت حیثیت و شهرت خود به احتمال زیاد، نیروهای نظامی را برای مدتی در افغانستان نگه خواهد داشت».
به اعتقاد کازانتسف، آسیب رساندن به اعتبار اوباما به نفع دونالد ترامپ است.
ایشنکو هم با نظر  کازانتسف هم‌عقیده بوده و معتقد است که با حضور هیلاری کلینتون نباید انتظار تغییرات خاص را در افغانستان  داشت. آمریکا به طور همزمان به سرکوب طالبان و ارائه قرارداد مصالحه به آنها به منظور تحقق منافع خود در کشور از طریق  آنها ادامه می‌دهد.
ایشنکو همچنین معتقد است که بر خلاف ترامپ که سعی دارد نیروهای نظامی را از افغانستان خارج کند و آن را به عنوان یک کابوس فراموش کند، کلینتون چنین اقدامی انجام نخواهد داد.
رویارویی ابدی
کازانتسف با اشاره به احتمال زیاد افزایش رویارویی بین روسیه و آمریکا در فضای پساشوروی، خاطرنشان کرد: «اگر ترامپ پیروز شود، ممکن است به پیدا کردن زبان مشترک با روسیه تمایل داشته باشد و اگر کلینتون برنده شود، به احتمال زیاد این رویارویی حتی ممکن است در مقایسه با وضعیت دوران اوباما بدتر شود. بنابراین نمی‌توان گفت که آمریکا این منطقه را در زمان کلینتون یا ترامپ، یک جهت‌گیری مهم در نظر خواهد گرفت».
کازانتسف همچنین افزود:"بدون شک، آسیای مرکزی برای امریکا در اولویت نبوده و نخواهد بود. این منطقه  در حال حاضر برای ایالات متحده در پرتو سیاستش نسبت به روسیه و چین مهم است». 
انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده 8 نوامبر برگزار می‌شود. هیلاری کلینتون، نامزد حزب دموکرات ایالات متحده و وزیر سابق امور خارجه و میلیاردر دونالد ترامپ، نامزد  حزب جمهوری خواه برای رسیدن به این پست عالی به رقابت می‌پردازند.
 


کد مطلب: 143

آدرس مطلب :
https://www.iess.ir/fa/translate/143/

موسسه مطالعات راهبردي شرق
  https://www.iess.ir