ابهام در سرنوشت ضعیفترین دولت حزب مسلم لیگ پاکستان
ظرف یک ماه آینده مدت زمان قانونی حزب مسلم لیگ شاخه نواز شریف (حزب حاکم) به پایان میرسد و این دولت بعد از اتمام دوره پنج ساله باید در فقدان نواز شریف رهبر این حزب، وارد عرصه انتخاباتی شود. حزب مسلم لیگ که در سال 1985 در دوره ژنرال ضیاالحق تأسیس شد در حال حاضر بسیار ضعیف شده و بدترین وضعیت را در سالهای اخیر تجربه میکند. این که این حزب در انتخابات سال 2018 به چه سرنوشتی دچار خواهد شد، ابهامی است که سبب شده سران این حزب به تکاپو افتند.
ایران شرقی/
ظرف یک ماه آینده مدت زمان قانونی حزب مسلم لیگ شاخه نواز شریف (حزب حاکم) به پایان میرسد و این دولت بعد از اتمام دوره 5 ساله باید با وجود از دست دادن رهبر خود نوازشریف، وارد عرصه رقابت انتخاباتی شود. عدم صلاحیت نواز شریف برای به عهده گرفتن ریاست حزب و نخست وزیر شدن تأیید شده است. حزب مسلم لیگ که در سال 1985 در دوره ژنرال ضیاالحق تأسیس شد در حال حاضر بسیار ضعیف شده و بدترین وضعیت را در سالهای اخیر تجربه میکند.
سوأل اینجا است که آیا حزب مسلم لیگ شاخه نواز شریف میتواند در انتخابات سال 2018 مانند سال 2013 قدرت خود را حفظ کند? آیا نواز شریف میتواند اتحاد حزبش را حفظ کند؟ برخلاف سال 1993 و 1999 حزب مسلم لیگ نواز دولت و پارلمان را در اختیار دارد اما بعد از 28 جولای 2017 که دادگاه حکم بیکفایتی و عدم صلاحیت نواز شریف برای نخست وزیر بودن را صادر کرد، این حزب از رهبر، محروم شد و قدرت را در مجلس ملی از دست داد.
در حال حاضر نخست وزیر سابق، سروزیر ایالت پنجاب (شهباز شریف برادر نواز شریف)، وزرا و نمایندگان حزب حاکم در پارلمان به شدت تحت فشار هستند و قرار است در زمینههای مختلف بازجویی و تحقیقات جامع از آنها به عمل آید. بزرگترین چالش برای حزب مسلم لیگ نجات خانواده شریف است. در صورتی که پیگیری دادگاه ادامه پیدا کند نواز شریف، مریم نواز، کاپیتان صفدر، اسحاق دار، حسن و حسین نواز نه تنها محکوم میشوند بلکه مجازات نیز خواهند شد.
زمانی که دادگاه حکم عدم صلاحیت نواز شریف را صادر کرد وی به مدت 4 سال نخست وزیر پاکستان بود و این مدت نسبت به گذشته بیشتر است. نواز شریف بارها توانست شکست خود را جبران کرده و به صحنه قدرت باز گردد اما این بار به پایان خط رسیده است. برای حزب مسلم لیگ نیز همه چیز تمام شده است. قبل از این برادران شریف برای حفظ قدرت سیاسی خود با چنین مشکلاتی مواجه نشده بودند. برادران شریف بعد از انتخابات سال 2013 نتوانستند اقتدار خود را حفظ کنند. حزب مسلم لیگ نتوانست قدرت سیاسی را در ایالت بلوچستان حفظ کند و در انتخابات برای تعیین رئیس و نایب رئیس مجلس سنا شکست خورد. در حال حاضر هم که مخالفان حزب مسلم لیگ آشکارا علیه این حزب وارد عمل شدهاند. بعد از ماه جولای بر تعداد مخالفان حزب نواز شریف افزوده خواهد شد. حکم نهایی دادگاه درباره نواز شریف بعد از روی کار آمدن دولت جدید صادر خواهد شد که به منزله یک بحران جدی برای حزب مسلم لیگ است. در سال 1990 تعداد زیادی از نمایندگان حزب مسلم لیگ شاخه نوازشریف از این حزب کنارهگیری کردند. جالب اینجا است که اعضای ناراضی حزب مسلم لیگ شاخه نواز شریف بعد از کنارهگیری به حزب تحریک انصاف میپیوندند. در گذشته (سال 1985) زمانی که محمدخان جونیجو نخست وزیر بود حزب مسلم لیگ شاخه نواز شریف نتوانست مدت زمان قانونی را که برای آن انتخاب شده بود به پایان برساند. در حال حاضر نواز شریف با همان وضعیت مواجه است. در گذشته فقط نمایندگان حزب در پارلمان این حزب را تنها گذاشتند اما این بار خود نواز شریف برکنار شده است. نواز شریف هنوز هم نقش کلیدی برای ادامه فعالیت سیاسی حزب مسلم لیگ ایفا میکند و قرار است برای بقای خود در انتخابات 2018 وارد عرصه رقابت شود و برای آخرین بار شانس خود را برای حفظ قدرت سیاسی بیازماید.
در اجلاسی که به منظور بررسی اوضاع سیاسی حزب مسلم لیگ شاخه نواز شریف تشکیل شده بود شهباز شریف برادر نواز شریف و شاهد خاقان عباسی نخست وزیر پاکستان شرکت کردند. شاهد خاقان عباسی به خاطر تحقیقات درباره اعضای کابینه خود تحت فشار است. عباسی و شهباز شریف تلاش کردند نواز شریف را از فشار به اعضای کابینه دولت که قرار است در روزهای آینده بیشتر شود آگاه کنند. بررسی اوضاع سیاسی حزب بعد از محکوم شدن نواز شریف از جمله محورهای این اجلاس بود.
از 28 جولای حزب مسلم لیگ شاخه نواز شریف اقتدار خود را از دست داده است و نمیتواند سیاست خود را پیش ببرد. زمانی که حزب تحریک انصاف تظاهرات ضد دولتی خود را آغاز کرد این ژنرال راحیل شریف (فرمانده وقت ارتش پاکستان) بود که اوضاع را کنترل کرد و حزب مسلم لیگ شاخه نواز شریف را نجات داد. دخالت فرمانده ارتش برای پایان دادن به بحران سیاسی به درخواست نواز شریف بود که همین موضوع موجب ضعف حزب مسلم لیگ شاخه نواز شریف شد.
در سال 2015 دولت نواز شریف تا حدودی بر اوضاع مسلط شده بود اما عملیات تکاوران ارتش در کراچی و اقدام علیه آصف علی زرداری رئیس جمهور سابق و رهبر حزب مردم همچنین دوستانش دوباره اوضاع را از کنترل حزب نواز شریف خارج کرد. بعد از محاکمه عاصم حسین و انور مجید از اعضای برجسته حزب مردم
روابط اندکی که بین این حزب و حزب مسلم لیگ شاخه نواز شریف وجود داشت، در وضعیت شکننده قرار گرفت. نواز شریف به خاطر تک روی و خود رأی بودن در سیاست خارجی با سرویس امنیتی پاکستان دچار مشکل شد.
نظر نواز شریف درباره جنگ یمن، نوع ارتباط با عربستان و ایران مورد قبول سرویس امنیت پاکستان نبود. به طور کلی سال 2015 برای نواز شریف سال شکست و پیروزی بود. حزب مسلم لیگ شاخه نوازشریف توانست در انتخابات محلی به پیروزی برسد اما نتوانست اقتدار خود را در پارلمان حفظ کند. قطع روابط با حزب مردم به ضرر حزب حاکم تمام شد. ناتوان بودن در حل پرونده فساد مالی خاندان شریف موسوم به پانامالیکس نیز از دیگر مواردی است که ضعف حزب مسلم لیگ نواز را نشان میدهد.
اگر بقیه اتهاماتی که به نواز شریف وارد شده ثابت شود وی زندانی خواهد شد گرچه خودش معتقد است حتی اگر در زندان باشد حزبش در انتخابات آینده پاکستان به پیروزی میرسد. نواز شریف تصور میکند که مردم رأی دادگاه درباره وی را نپذیرفتهاند. با وجود تلاشهای زیاد؛ حفظ اقتدار سیاسی برای شاهد خاقان عباسی بسیار مشکل است. نواز شریف نگران است که بعد از اثبات عدم صلاحیت و برکناری از نخست وزیری و همچنین ریاست حزب، سازمان حسابرسی و دادگاه از این فرصت برای تغییر نظر اعضای حزب استفاده کنند و آنها دیگر به حزب مسلم لیگ شاخه نواز شریف وفادار نمانند. این همان اتفاقی است که در دولت ایالتی بلوچستان اتفاق افتاد.
انتهای مطلب/
«آنچه در این متن آمده به معنای تأیید محتوای آن از سوی «موسسه ایران شرقی» نیست و تنها در راستای اطلاع رسانی و انعكاس نظرات تحليلگران و منابع مختلف منتشر شده است»