کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

آینده سیاسی ازبکستان

«میرضیایف» چگونه رهبری خواهد شد؟

eurasianet , 20 شهريور 1395 ساعت 11:36

مترجم : سعیده مه‌پیکر

رهبر موقت ازبکستان بر نیاز به حفظ هماهنگی بین قومی، حاکمیت قانون و رعایت دقیق حقوق و آزادی‌های شهروندان تاکید کرد و این در حالی است که تاکید وی بر هنجارهای قانونی در تضاد با روشی است که وی به ریاست جمهوری موقت منصوب شد.


ایران شرقی/ «شوکت میرضیایف» در اولین روز ریاست خود در ازبکستان، این مطلب را واضح بیان نمود که وی قصد ندارد هیچ‌گونه تغییرات فوری در سیاست‌های رئیس‌جمهور پیشین ایجاد نماید.
 میرضایف 59 ساله رسما در روز هشتم سپتامبر به ریاست جمهوری موقت ازبکستان منصوب شد. وی در روز نهم سپتامبر طی سخنرانی در جلسه مشترک مجلس، بر سیاست‌های قبلی ازبکستان از جمله عدم عضویت در اتحاد نظامی بین‌المللی و میزبانی پایگاه‌های نظامی تاکید کرد.
میرضایف در این جلسه، درباره اولویت توسعه روابط با کشورهای مستقل مشترک المنافع و تقویت جامع و منسجم روابط دوستانه با فدراسیون روسیه صحبت کرد. وی با اشاره به معاهدات تاریخی بین مسکو و تاشکند گفت: این اسناد، منافع هر دو کشور را تامین کرده و به تقویت ثبات و امنیت در منطقه کمک می‌نماید.
میرضیایف در مورد روابط با ایالات متحده، تنها اظهار امیدواری کرد که روابط ازبکستان با این کشور در همکاری متقابل و سازنده شکوفا شود. همچنین وی اشاره کرد که خواستار تقویت بیشتر همکاری استراتژیک ازبکستان با چین است.
میرضیایف در جبهه داخلی، قصد خود را برای ادامه دوره کریم‌اف اعلام کرد و اقدامات رئيس جمهور پیشین را به عنوان اصلاحات دموکراتیک و تحول در حوزه‌های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی توصیف نمود.
 رهبر موقت ازبکستان همچنین بر نیاز به حفظ هماهنگی بین قومی، حاکمیت قانون و رعایت دقیق حقوق و آزادی‌های شهروندان تاکید کرد. این در حالی است که تاکید وی بر هنجارهای قانونی در تضاد با روشی است که وی به ریاست جمهوری موقت منصوب شد.
 بر اساس قانون اساسی ازبکستان، پس از مرگ رئیس‌جمهور، رئیس مجلس سنای ازبکستان برای سه ماه کنترل کشور را در دست می‌گیرد تا تدارکات برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری جدید فراهم شود. بنابراین، «نعمت الله یولداشف»، رئیس سنای ازبکستان، باید کفالت مقام ریاست‌جمهوری را تا زمان برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری که حداکثر ظرف سه ماه آینده (اواخر 2016 میلادی) انجام خواهد شد برعهده می‌گرفت.
اما در روز هشتم سپتامبر، یولداشف ظاهرا از این نقش تعیین شده در  قانون اساسی استعفا نموده و آن را به میرضایف واگذار کرد. انتصاب میرضایف به پست ریاست جمهوری موقت، یک تصمیم مشترک در مجلس بود که در برنامه اخبار شب تلویزیون دولتی ازبکستان به اطلاع عموم رسید.
«الپارید حاجیف» روزنامه نگار ازبک گفت که بسیاری در ازبکستان انتظار انتقال قدرت متمدن‌تری را داشتند.
حاجیف به اوراسیانت گفت: من فکر می‌کنم که یولداشف در موقعیت رئيس‌جمهور موقت احساس ناراحتی می‌کرد. وی چهره محبوبی نیست و بسیاری از مردم ازبکستان وی را نمی‌شناسند. به همین دلیل واضح است که فردی به این پست منصوب شد که بتواند اوضاع کشور را تحت کنترل بگیرد.
 «کمال الدین رابیمف» تحلیلگر سیاسی ازبک در صفحه فیس بوک خود نوشت: مقامات جدید ازبکستان دوره خود را با اقدامات خلاف قانون اساسی آغاز کرده‌اند. این مقامات باید به فکر شهرت و مشروعیت خود در نظر مردم باشند، در غیر این صورت قادر به حل مشکلات فوری دولت نخواهند بود.
 ناظران در حال حاضر با دقت، کشمکش‌های داخلی در میان نخبگان ازبک پس از انتصاب میرضایف به ریاست‌جمهوری موقت را زیر نظر دارند. برخی تحلیلگران سیاسی ازبک بر این باورند که انتصاب میرضیایف، به معنای پایان سرنوشت سیاسی افراد دیگری است که جانشین احتمالی کریم‌اف در نظر گرفته می‌شدند از جمله «رستم عظیم اف»، معاون نخست وزیر و وزیر دارایی ازبکستان.
یک تحلیلگر سیاسی ازبک که نامش ذکر نشده است به "اسپوتنیک" خبرگزاری دولتی روسیه گفت: عظیم اف، فرد بسیار نزدیکی به کریم‌اف بود بطوری که کریم‌اف همه مسائل را با وی در میان می‌گذاشت به همین دلیل میرضایف وی را دوست ندارد. من فکر می‌کنم میرضایف پس از انتخابات ریاست جمهوری عظیم اف را به عنوان سفیر به یکی از کشورهای بنلوکس (هلند، بلژیک و لوکزامبورگ) بفرستد و بدین ترتیب وی را دور نماید.
حتی ممکن است پس از انتخابات، تغییرات عمده‌ای در جایگاه مقامات دولت صورت گیرد. این در حالی است که ناظران تلاش می‌کنند سیاست‌هایی را که دولت میرضایف دنبال خواهد کرد، را مورد پیشبینی قرار دهند.
وی برای اولین بار در سال 2000 در ارتباط با نقش خود در کمپین برداشت سالانه پنبه مورد توجه عموم قرار گرفت. انجمن حقوق بشر ازبکستان در گزارشی اشاره کرد در سالی که میرضیایف فرماندار منطقه جیزک بود، شخصا به مزارع رفت و معاون رئیس موسسه آموزشی جیزک را تنبیه نمود چون شاگردان وی کار چیدن پنبه را درست انجام نمی‌دادند.
یک مفسر سیاسی شناخته شده به عنوان «عثمان خانازارف»، در سال 2003 زمانی که میرضیایف هنوز فرماندار منطقه سمرقند بود، ارزیابی بدین شرح از وی ارائه داد:
شما می توانید میرضایف را کریم‌اف جوان بخوانید. وی از هر نظر شبیه رئيس‌جمهور است. وی در طول دوره خود به عنوان فرماندار استان جیزک، به طور منظم نمایش عمومی از تحقیر روسای ادارات منطقه به پا کرد.
 تحلیلگران دیگر به روابط خانوادگی میرضیایف به عنوان مدرکی برای تمایل وی به روس‌ها اشاره می‌کنند. گفته می‌شود خواهر زاده میرضیایف با بابر عثمانوف، برادرزاده علیشیر عثمانوف، میلیاردر ازبک-روس ازدواج کرد. بابر عثمانوف چند سال پیش در یک تصادف موتور در تاشکند درگذشت، اما گفته می‌شود روابط بین این میلیاردر و رئيس جمهور موقت ازبکستان همچنان پابرجاست. همه این‌ها نشان دهنده گرایش میرضیایف به روسیه می‌باشد اگر چه این ارتباط ممکن است، یک ارتباط سست باشد.


کد مطلب: 131

آدرس مطلب :
https://www.iess.ir/fa/translate/131/

موسسه مطالعات راهبردي شرق
  https://www.iess.ir