کشته شدن ملا منصور، ضربه شدیدی به طالبان وارد کرد زیرا از سال 2009 بخش عمده سیاست و استراتژی طالبان توسط وی تنظیم میشد. روی کار آمدن رهبر جدیدی که تجربه نظامی ندارد، سرنوشت جنگ و صلح را با ابهام مواجه ساخته است.
ملا محمد عمر بنیانگذار طالبان در سالهای پایانی عمر خود نقش چندانی در سیاستگذاری این گروه نداشت. انتخاب سیاست انزوا پس از 2008 سبب شد، این گروه رهبری موثری نداشته باشد و از سال 2010 به بعد حتی فرماندهان برجسته این گروه موفق به دیدار رهبر خود نشدند. در دوران رهبری ملا اختر منصور، طالبان انسجامی دوباره یافت و تغییرات چشمگیری در این گروه پدیدار گردید. منصور با حذف مخالفان، تلاش کرد که رهبری گروه را و جایگاه رهبری را احیا کند. جنگ و صلح هر یک جایگاه خود را یافت و مهمترین مذاکرات گروه طالبان در زمان حیات منصور رقم خورد. منصور همچنین ساختار تشکیلاتی طالبان را مستحکم ساخت و ساختاری شبه دولتی برای آن ایجاد کرد. در سطح بینالمللی، منصور توانست دفتر سیاسی طالبان در قطر را تاسیس کند و با کشورهای بزرگ منطقه مانند چین و روسیه رابطه برقرار کند.
ملا هبتالله آخوندزاده رهبر جدید طالبان یک فرد مذهبی است نه یک فرمانده نظامی. وی از معدود علمای این گروه است که رهبر مذهبی عنوان میشود. از آنجا که هبتالله سابقه مدیریتی ندارد و سابقه اجرایی وی محدود به قضاوت است، سئوالاتی درباره سرنوشت طالبان در دوران رهبری وی، و سرنوشت جنگ و صلح پدید آمده است. در بررسی سابقه ملا هبتالله، دستاویزی وجود ندارد که نشان دهد وی به صلح تمایل دارد. در عضو به مواردی میتوان رسید که با استناد به آنها، ملا هبتالله به جنگ اتکا کرده و برای پیروزی نظامی تلاش خواهد کرد.
شما میتوانید؛ ادامه این مطلب را با مراجعه به لینک زیر به دست آورید.
کد خبر:534
اشتراک گذاری
مولف : بخش تحقیق و پژوهش موسسه مطالعات راهبردی شرق