مطالعات شرق/
بلوچستان جغرافیای زیست و خاستگاه اصلی قوم بلوچ است. این پهنه سرزمینی در سه کشور ایران، پاکستان و افغانستان با همین نام یا تلفیقی از این نام شناخته میشود. گرچه بخشی از قومیت بلوچ دارای هویت، تاریخ، سنن و فرهنگ درهم تنیده با جغرافیای سیاسی ایران است اما اشتراک و پیوند ناگسستنی بین بلوچهای ایران و پاکستان و همچنین تعامل آنها با نوگرایان دینی، تصوف و عرفان، طالبان، جماعت تبلیغی، شعر، هنر، موسیقی، حج، عشق به سلاح که خود نوعی رمانتیک بدوی است، گسترده و عمیق است.
موقعیت قوم بلوچ و جایگاه استراتژیک بلوچستان پاکستان و استان سیستان وبلوچستان ایران، آن را مورد توجه قدرتهای منطقهای و فرامنطقهای قرار داده و به محل تلاقی منافع قدرتهای بزرگ برای پیشبرد بازیهای استخباراتی- امنیتی و ایجاد برتری راهبردی در منطقه تبدیل کرده است.
به سبب اهمیت و جایگاه قوم بلوچ در مرزهای مشترک ایران و پاکستان و همچنین تأثیر تحولات جاری آن در سرنوشت ژئوپلیتیک منطقه، کارگروه پاکستان مؤسسه مطالعات راهبردی شرق، ویژهنامه حاضر را با محورهای اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و امنیتی به قلم فرهیختگان و کارشناسان حوزه پاکستان افغانستان، تهیه کرده است.
انتهای مطلب/