ایران و پاکستان، همسایگانی با مرز مشترک ۹۶۰ کیلومتری، اشتراکات تمدنی- تاریخی و روابط سیاسی و فرهنگی دیرینه، همواره بر یکدیگر اثرگذار بودهاند. پس از آن که این دو کشور به عنوان نخستین کشورها، موجودیت سیاسی یکدیگر را به رسمیت شناختند، روابط طرفین گرچه در برخی مقاطع فراز و فرود داشته اما از پیوستگی و تداوم قابل توجهی برخوردار بوده است.
مطالعات شرق/
ایران و پاکستان، همسایگانی با مرز مشترک ۹۶۰ کیلومتری، اشتراکات تمدنی- تاریخی و روابط سیاسی و فرهنگی دیرینه، همواره بر یکدیگر اثرگذار بودهاند. پس از آن که این دو کشور به عنوان نخستین کشورها، موجودیت سیاسی یکدیگر را به رسمیت شناختند، روابط طرفین گرچه در برخی مقاطع فراز و فرود داشته اما از پیوستگی و تداوم قابل توجهی برخوردار بوده است. این پیشینهی کم نظیر، نقطه عطفی است که میتوان روابط کنونی و آتی ایران و پاکستان را بر این مبنا قرار داد. گرچه هر یک از این دو کشور در برخی ابعاد سیاست خارجی خود، با برخی ملاحظات، موانع و محدودیتها مواجه هستند، اما منافع و امتیازات مشترک ناشی از همگرایی و همکاریهای دوجانبه به حدی هست که ایران و پاکستان را به گسترش مناسبات و روابط در ابعاد مختلف ترغیب نماید.
اصولاً کشورهایی مانند ایران و پاکستان به دلیل نیازهای متقابل اقتصادی، ژئوپلیتیکی و امنیتی، بسیار به یکدیگر وابسته هستند و همین وابستگی متقابل ناگسستنی دو کشور، توانسته بارها روابط دو جانبه را از پرتگاه بازگرداند و همچنین باعث شده که دو طرف، چالشها در روابط فیمابین را مدیریت کنند. به منظور واکاوی ابعاد و نتایج مختلف این وضعیت، در ویژهنامه حاضر که حاصل قلم فرسایی صاحبظران ایرانی حوزه پاکستان است، زوایای مختلف روابط دو کشور در زمینه دیپلماسی عمومی، سیاست خارجی، سیاست منطقهای، افراطگرایی و امثال آن مورد بررسی قرار گرفته و پیشنهاداتی ارائه شده است.
انتهای مطلب/