آسیای مرکزی به دلیل موقعیت جغرافیایی و قرار گرفتن بین سه منطقۀ مهم (شرق، جنوب و غرب) از اهمیت زیادی برخوردار است. این منطقه نه تنها به دلیل وجود منابع طبیعی و معدنی، بلکه به دلیل اینکه بازاری در حال رشد است، برای تجارت نیز ارزشمند است. همۀ اینها باعث شده است که کشورهای آسیای مرکزی (قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان) از نظر اقتصادی و تجاری کشورهایی مهم و حائز اهمیت باشند.
کشورهای آسیای مرکزی به شدت تحت تأثیر مراکز اقتصادی جهانی – چین، روسیه و در نهایت کشورهای جنوب آسیا مانند هند، پاکستان، ایران و کرۀ جنوبی - قرار دارند. توسعۀ کشورهای آسیای مرکزی به توانایی آنها در ایجاد تعادل میان این مراکز قدرت بستگی دارد. علاوه بر این، اتحادیۀ اروپا و آمریکا نیز برای حفظ جایگاه اقتصادی خود در این منطقه رقابت میکنند.
از سال 1991 کشورهای آسیای مرکزی دستخوش تغییرات گستردهای شدهاند و روندهای نوینی در این منطقه در حال شکلگیری است. این کشورها با چالشهای مهمی نیز مواجهاند، از جمله این چالشها این است که آیا نقش کشورهای آسیای مرکزی بهعنوان مسیرهای ترانزیتی و تأمینکنندگان مواد اولیه ادامه خواهد یافت یا اینکه آیا میتوانند بهطور فعال در اقتصاد جهانی مشارکت کنند، جایگاه خود را در بازارهای بینالمللی بیابند و در رقابتهای جهانی موفق باشند. پاسخ به این پرسشها نیازمند ارزیابی دقیق ظرفیتها و توانمندیهای این منطقه است. یکی از عوامل کلیدی برای موفقیت در این مسیر، حفظ و تقویت اعتبار اقتصادی این کشورها است که نقشی اساسی در جلب سرمایهگذاری، توسعۀ زیرساختها و ورود به زنجیرۀ ارزش جهانی دارد.
در این گاهنامه ابتدا نگاهی توصیفی- آماری به طور مجزا به اقتصاد 5 کشور آسیای مرکزی شده و سپس چالشهای پیش روی این کشورها مورد بررسی قرار گرفته است.
کد خبر:3970