اظهارات یک مقام بلند پایه قطری در مورد آمادگی این کشور برای تعطیلی دفتر سیاسی طالبان در صورت درخواست کابل و واشنگتن، حکایت از آن دارد که بحث بسته شدن دفتر طالبان به منظور تحت فشار قرار دادن این گروه در دستور کار دولتهای افغانستان و آمریکا قرار دارد.
ایران شرقی/
«شیخ سیف بن احمد آل ثانی» رییس دفتر مطبوعاتی دولت قطر روز چهارشنبه اعلام کرد که دفتر طالبان در قطر با موافقت کابل و واشنگتن ایجاد شد و اگر درخواست رسمی در زمینه تعطیلی آن وجود داشته باشد؛ دولت قطر از آن تبعیت کرده و این دفتر را خواهد بست.
وی تاکید کرد: قطر تابع قوانین بینالمللی است و مساله دفتر طالبان در دوحه پایتخت قطر نیز با توافق کشورهای دخیل در این امر صورت گرفته بود.
رییس دفتر مطبوعاتی دولت قطر افزود: قطر همیشه به عنوان متحد آمریکا در منطقه بوده و در مبارزه با تروریسم و تنشهای خاورمیانه نقش مثبت ایفا کرده و در کنار آن، تابع موازین بینالمللی هم بوده است.
بحث تعطیلی دفتر سیاسی طالبان برای نخستین بار در دیدار میان دونالد ترامپ و اشرف غنی در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل مطرح شده است. بر اساس خبرهای منتشر شده، دو طرف در مورد تعطیلی دفتر سیاسی طالبان در قطر گفتگو و موافقت کردهاند. هر چند هفته گذشته غنی در یکی از سخنرانیهای خود، این مسئله را تکذیب کرد اما اظهارات روز چهارشنبه این مقام قطری، نشان از وجود چنان مباحثی دارد.
دفتر سیاسی طالبان در سال 1392 در دوحه پایتخت قطر ایجاد شد و هدف آن نیز آغاز دور تازه مذاکرات سیاسی بین طالبان و کابل بود. گروه طالبان به عنوان یک گروه شبه نظامی مخالف دولت افغانستان همواره از طرف دولت افغانستان مورد شناسایی قرار گرفته است و از شانزده سال به این سو و از بین رفتن حکومت طالبان در افغانستان، این گروه چالشهای عدیدهی امنیتی را برای دولت کابل به وجود آورده است. پس از سقوط طالبان، تمام تلاش دولت افغانستان و همچنین دولتهای خارجی دخیل در جنگ افغانستان سرکوب کردن این گروه بوده است. اما با توجه به فرسایشی شدن جنگ و افزایش چالشهای دولت افغانستان گزینه گفتگو با این گروه پیش کشیده شد.گفتگوهای مختلفی بین دولت افغانستان و گروه طالبان با میانجیگری کشورهای مختلفی برگزار شد، اما هیچ یک از آنها فرجامی نداشتند.
با ایجاد دفتر طالبان در قطر، کارشناسان آغاز فصل جدیدی را در گفتگوهای صلح دولت افغانستان و گروه طالبان نوید میدادند. اما به دلیل برافراشته شدن پرچم طالبان در آن که نوعی مشروعیت بخشی به این گروه تلقی میشد، با اصرار دولت افغانستان این دفتر از فعالیت رسمی بازماند.
هر چند که دفتر سیاسی طالبان در قطر به صورت رسمی فعالیتی ندارد اما نمایندگان این گروه کماکان در این دفتر مستقر هستند و کانال ارتباطی نیمه رسمی این گروه با دنیای خارج است.
در صورت بسته شدن دفتر قطر، طالبان دیگر آزادانه با نمایندگان دیگر کشورها دیدار و گفتگو نخواهند توانست.
از سویی دیگر به لحاظ سیاسی این اقدام برای طالبان یک عقبگرد سیاسی تلقی میشود.
به نظر میرسد طالبان هم تبعات این اقدام را دریافتهاند به همین دلیل نسبت به پیامدهای تعطیلی این دفتر هشدار داده است.
انتهای مطلب/