کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

داعش در افغانستان

بررسی ۸ عملیات داعش علیه شیعیان افغانستان

4 شهريور 1396 ساعت 10:35

حمله خونین روز گذشته داعش به مسجدی در شهر کابل، از تدوام حملات داعش به شیعیان افغانستان حکایت دارد. به نظر می‌رسد که مساجد و دیگر مراکز مذهبی شیعیان، تبدیل به سیبلی مشخص برای حملات این گروه تروریستی شده است. حملاتی که در دو سال گذشته بیش از 200 کشته و 450 زخمی در پی داشته است.


ایران شرقی/
از ابتدای سال 1395 تاکنون هشت عملیات بر علیه شیعیان افغانستان انجام شده است. بررسی حملات انجام شده نشان می‌دهد که در طول دو سال گذشته، تجمع شیعیان در ایام و مکان‌های خاصی هدف قرار گرفته است.برخی از این هشت عملیات، در شب عاشورا، روز اربعین حسینی، شب قدر، شهادت حضرت علی(ع) و نماز جمعه انجام شده است. تمامی این عملیات ها را گروه موسوم به داعش خراسان بر عهده گرفته است. گروهی که در چند  سال اخیر در افغانستان اعلام موجودیت کرده و در نواحی مختلف از جمله شرق، جنوب شرق و شمال لانه گزیده است.
نگاهی به آمار و ارقام حکایت از تلفات خونین این حملات دارد. در واکنش به این حملات، بسیاری از مقامات دولتی و غیر دولتی اعلام کرده اند که هدف داعش از این حملات اختلافات مذهبی بوده و مردم را به اتحاد و یکدلی فراخوانده اند. علمای تشیع و تسنن هم پس از این حملات، مردم را به وحدت فراخوانده اند.
در طول دو سال گذشته، به رغم حملات پیاپی علیه شیعیان، هیچ نشانه‌ای مبنی بر اختلاف مذهبی بین شیعیان و اهل سنت افغانستان مشاهده نشده است و بعید هم به نظر می‌رسد که همدلی کنونی پیروان این دو مذهب تحت تاثیر قرار گیرد. اما نکته در این است که محکومیت حملات و تاکید بر حفظ وحدت، راه حل نیست و نیاز است تا برای پیشگیری از تکرار این حوادث خونین چاره‌اندیشی شود.
برخی از حملات علیه شیعیان افغانستان که داعش مسئولیت آن را به عهده گرفت:

حمله به هواداران جنبش روشنایی در شهر کابل 
حمله داعش به معترضان پروژه توتاپ یا هواداران جنبش روشنایی در تاریخ دوم مرداد ماه 1395 سرآغاز یک روند جدید در کشتار غیرنظامیان در افغانستان به شمار می‌رود. در نتیجه عملیاتی که 3 نیروى داعش در آن شرکت داشتند، شیعیان هزاره هدف قرار گرفتند که در این حمله 80 نفر کشته و بیش از 230 نفر دیگر زخمی شدند. این حمله سرآغاز جریانی شد که تا امروز از شیعیان افغانستان قربانی می‌گیرد.        

حمله بر زیارتگاه کارته سخی در شهر کابل      
در تاریخ 20 مهرماه 1395 و در دومین حمله، داعش در شب عاشورا، عزاداران حسینی را در زیارتگاه کارته سخى شهر کابل هدف قرار داد که در نتیجه آن 14 نفر کشته و بیش از 30 نفر دیگر زخمی شدند. این اولین حمله داعش به شیعیان افغانستان در یک مکان مذهبی بود.        

حمله بر مسجد باقرالعلوم در شهر کابل
چهل روز بعد و در اولین روز از آذر ماه 1395 و همزمان با اربعین حسینی، داعش برای دومین بار شیعیان را در یک مرکز دینی و در مسجد باقر العلوم شهر کابل هدف قرار دارد که در این حمله 32 نفر کشته و 85 نفر دیگر زخمى شدند. داعش با انتشار اطلاعیه‌ای فردی به نام حمزه خراسانى را عامل این حمله اعلام کرد.
با وقوع این رویداد مشخص شد که هدف قرار دادن شیعیان یکی از اهداف اصلی داعش در افغانستان است، این حملات با واکنش تند علمای شیعه و مقامات افغان روبرو شد.        

انفجار در منطقه شیعه نشین در شهر هرات     
در تاریخ 23 اردیبهشت ماه 1396 رسانه‌های محلی هرات گزارش‌هایی از وقوع یک انفجار در نزدیکی یک نانوایی در منطقه شیعه نشین حاجی عباس این شهر منتشر کردند. هر چند این انفجار در سطح وسیع پوشش رسانه‌ای داده نشد، اما مقامات محلی هرات این حمله را کار داعش عنوان کردند و افزودند که در این انفجار شش تن کشته و 18 تن دیگر زخمی شده‌اند.  

حمله به مسجد الزهرا در شهر کابل  
نیروهای داعش در تاریخ 25 اردیبهشت ماه 1396 یک حمله انتحاری در مسجد الزهرا در غرب شهر کابل انجام دادند. این حمله در شب 21 رمضان اتفاق افتاد و سه نیروی داعش در آن شرکت داشتند. سه غیرنظامی و یک افسر پلیس در این حمله جان باخته و هشت تن دیگر زخمی شدند. حاجی رمضان از تاجران و متنفذین قوم هزاره نیز در میان جان باختگان بود.   

حمله به مسجد جوادیه در شهر هرات 
در شرایطی که نگرانی‌های امنیتی در شهر هرات افزایش یافته بود، در تاریخ 10 مرداد ماه 1396 عامل انتحاری داعش نمازگزاران شیعه مذهب را در مسجد جوادیه شهر هرات هدف قرار داد. در این حمله ۲۹ نفر کشته و بیش از ۶۴ نفر دیگر زخمی شدند. این حادثه با واکنش تند علمای شیعه و سنی در ولایت هرات روبرو شد. شخصیت‌های سیاسی افغانستان آن را محکوم و بر اتحاد شیعه و سنی در افغانستان تاکید کردند.         

کشتار شیعیان در روستای میرزا اولنگ ولایت سرپل      
طالبان در تاریخ 12 مرداد ماه 1396 حملات خود را بر روستای میرزا اولنگ در فرمانداری صیاد ولایت سرپل آغاز کردند و در تاریخ 14 مرداد ماه موفق شدند که کنترل میرزا اولنگ را به دست گیرند. ساعاتی بعد اخباری مبنی بر کشتار غیرنظامیان در میرزا اولنگ منتشر شد که طالبان مسئولیت آن را نپذیرفتند تا اینکه در تاریخ 24 مرداد ماه، سایت اعماق وابسته به داعش مسئولیت کشتن 54 غیرنظامی را در میرزا اونگ پذیرفت. نیروهای امنیتی افغانستان بعد از اینکه موفق شدند، روستای میرزا اولنگ را از تروریست‌ها پس بگیرند، چند گور دسته جمعی کشف کردند که حکایت از کشتار بی‌رحمانه غیرنظامیان داشت.       

حمله به مسجد امام زمان (عج) در شهر کابل  
روز جمعه سوم شهریور 1396 حوالی ساعت 13:30 ظهر چهار مهاجم انتحاری وارد مسجد امام زمان(عج) در منطقه قلعه‌ی نجارها در شمال شهر کابل شدند. به گفته شاهدان این رویداد، همزمان با ورود مهاجمان اولین انفجار اتفاق افتاده است. این رویداد زمانی اتفاق افتاده است که نمازگزاران در حال ادای نماز بودند. مهاجمان مسلح پس از ورود به مسجد تعدادی از نمازگزاران را گروگان گرفتند. با ورود نیروهای امنیتی افغانستان به محل رویداد و پس از ۴ ساعت درگیری، نیروهای امنیتی توانستند که چهار مهاجم مسلح را از پای درآورند.
هرچند آمارهای متفاوتی در رابطه با تلفات این حادثه منتشر شده است، اما بر اساس اطلاعیه وزارت کشور افغانستان، در این رویداد 28 تن کشته و 50 تن دیگر زخمی شدند. هر چند که منابع غیر رسمی تعداد کشته شدگان را 50 تن و زخمی شدگان این حادثه را 80 نفر عنوان کردند. گروه داعش با انتشار اطلاعیه‌ای مسئولیت این حمله را بر عهده گرفت.
انتهای مطلب/.


کد مطلب: 804

آدرس مطلب :
https://www.iess.ir/fa/event/804/

موسسه مطالعات راهبردي شرق
  https://www.iess.ir