طالبان پس از خیزش دوباره در سال 2005 به تدریج به تصرف جغرافیا و تشکیل دولت سایه اقدام کرد. این گروه به تدریج برخی مناطق دور افتاده را به تصرف خود درآورد و سلطه خود را بر این مناطق حاکم کرد. گسترش جغرافیای تحت سلطه طالبان در 15 سال اخیر شیب ملایمی را طی کرد، اما پس از روی کار آمدن جو بایدن رئیس جمهور آمریکا و تصمیم وی مبنی بر خروج بی قید و شرط نظامیان آمریکایی از افغانستان، روند تصرف مناطق مختلف توسط طالبان خیز بلندی برداشت و در حال حاضر به جز یک ولایت سایر مناطق افغانستان در تصرف طالبان قرار دارد.
مطالعات شرق/
جاوید حسینی* – سمانه اخگری*
طالبان پس از خیزش دوباره در سال 2005 به تدریج به تصرف جغرافیا و تشکیل دولت سایه اقدام کرد. حضور سنگین و گسترده نظامیان خارجی در کنار ارتش و پلیس افغانستان، موانع مهمی برای این دو اقدام طالبان بودند. با این وجود این گروه به تدریج برخی مناطق دور افتاده را به تصرف خود درآورد و سلطه خود را بر این مناطق حاکم کرد. گسترش جغرافیای تحت سلطه طالبان در 15 سال اخیر شیب ملایمی را طی کرد، اما پس از روی کار آمدن جو بایدن رئیس جمهور آمریکا و تصمیم وی مبنی بر خروج بی قید و شرط نظامیان آمریکایی از افغانستان، روند تصرف مناطق مختلف توسط طالبان خیز بلندی برداشت به طوری که میتوان 25 فروردین 1400 (14 آوریل 2021) را نقطه عطفی در این روند دانست.
مؤسسه مطالعات راهبردی شرق که بر تحولات افغانستان متمرکز است، با مانیتورینگ فعالیت طالبان تلاش دارد تا تصویری از مناطق تحت تصرف این گروه ارائه کند. آخرین به روزرسانی نقشه در تاریخ هشتم شهریورماه انجام شد.
روش جمعآوری دادهها
دادههای این گزارش، از منابع آشکار مانند اظهارات مقامهای امنیتی، مقامهای محلی هر ولایت، رسانههای معتبر افغانستان و پایگاههای خبری طالبان جمعآوری شدهاند اما ادعای محض طالبان به تنهایی ملاک سقوط یک ولسوالی/فرمانداری قرار نگرفته و تنها پس از تأیید آن توسط منابع دیگر به جمع مناطق سقوط کرده اضافه شده است.