ایران شرقی
کتاب "دکترین آمریکایی در افغانستان؛ از تهاجم نظامی تا دولت سازی (با تاکید بر هشتمین قانون اساسی افغانستان)" به نگارش محمود باهوش فاردقی و با همکاری و مشارکت موسسه ایران شرقی به بازار نشر عرضه شد.
در پیشگفتار این کتاب آمده است؛
از یازده سپتامبر و فراهم شدن زمینهي تحقّق افکار استراتژیستهای نومحافظهکار، دکترین تغییر رژیم برای حذف حکومتهای چالشساز هژمونیِ ایالاتمتّحده، در کانونِ راهبردِ نوین امنیّت ملّی آمریکا قرار گرفت. نومحافظهکاران، با تمرکز بر راهبردِ تغییر رژیمهای چالشگر (حذف حکومتهای ستیزهجو/ ورشکسته و سپس ایجاد دولت جانشین)، وارد عرصهي عملیّاتی سیاست خارجی شدند. گام نخست را در افغانستان با انجام تهاجم نظامی گسترده پشتسر گذاشتند؛ امّا، ایجاد دولت جانشین، بهعنوان «دولت سرمشق»، چالشی بود که گام بعدی آمریکاییان را در یکْدستسازی سیاسی در منطقهی خاورمیانه دچار مشکل نمود. آمريكا پس از حذف طالبان در افغانستان، در چارچوب تدوين قانون اساسي جديد و تلاش براي مهار قدرت، به نفع دولت مركزي، براي مهندسي ساختار قدرت و حكومت در افغانستان طبق راهبردها و سياستهاي منطقهاي آمريكا دست به اقدام زد. ماهیتِ سیاست خارجی آمریکا، گسترش و بازتولیدِ مداومِ دکترینِ لیبرالیسم دموکراتیک است.
تنظيم قانون اساسي بهمنزلهی نفي گذشته و ردّ نظام سياسي قبلي است. تنظيم قانون اساسي پديدهاي است همسو با سير بينالمللي يك سنّت سياسي يا پديدهاي كه متعلّق به تكامل و رواج يك فرهنگ سياسي بينالمللي است. در اين پروسه، ارزشهایی که از تجربههای تاريخي كشورهاي خاصّ سرچشمه و در همان چارچوب تاريخي شکلگرفتهاند از كشوري به كشور ديگر سير ميكنند و در اين نقلوانتقال تعميم مييابند؛ يعني، يك نظام حقوقي از آنها متبلور ميشود كه كشورهاي بعدي، همان نظام را وارد فرهنگ سياسي خودشان ميكنند و ميكوشند نظام سياسي جديدي بر اساس آن برقرار سازند و آمیزههای لیبرالی دموکراتیک در قانون اساسی افغانستان ازجمله این عوامل میباشند.
ازاینرو سؤال این پژوهش این بوده است که: سرشتِ آموزهایِ (لیبرال دموکراسی)سیاست خارجی آمریکا، در فرآیند دولتسازی نوین افغانستان، بر فرآیند و درونمایهی قانون اساسی نوین افغانستان (1382 ه.ش)، چه کارسازیهایی (تأثیرات) داشته است؟ که ما در ضمن تطبیق قوانین اساسی مختلف افغانستان (ازنظر روند تصویب و درونمایه) بااتصال سه مبحث ملت_دولتسازی، دولتسازی و سیاستهای آمریکا در افغانستان بعد از یازدهم سپتامبر و نیز قانون اساسینویسی نوین در این کشور، در پی آن هستیم تا به سؤال این پژوهش پاسخ دهیم. در این پژوهش، ما همت خود را براین قراردادیم تا با همکاری موسسه مطالعات آسیای مرکزی و افغانستان-ایران شرقی؛ آنرا به انجام برسانیم.
این کتاب در شمارگان 500 جلد، با مقدمه دکتر محسن خلیلی عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد در 380 صفحه توسط انتشارات مرندیز، با قیمت 25 هزار تومان چاپ و به بازار نشر عرضه شده است.
علاقمندان جهت دریافت اطلاعات بیشتر و خرید نسخه دیجیتالی آن نیز میتوانند با شماره تلفنهای 2-37661331-051 تماس حاصل فرمایند.